Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Hledání nového vzorce k výrobě betonu

27. 5. 2016 | MIT news | news.mit.edu

Výzkumníci z MIT usilují o inovaci betonu, nejpoužívanějšího lidmi vytvořeného materiálu na světě, a inspirací jim není nikdo jiný, než samotná příroda. 

V článku, který uveřejnil na svých stránkách časopis Construction and Building Materials, tým výzkumníků porovnává hlavní přísadu potřebnou pří výrobě betonu, tedy cementovou kaši, se složením a vlastnostmi přírodních materiál, jako jsou kosti, krunýře a podmořské houby. Jak mohli výzkumníci vypozorovat, tyto biologické materiály jsou neuvěřitelně silné a odolné, částečně díky velmi přesné víceúrovňové struktuře, od molekulární po tu viditelnou.

Nový způsob výroby betonu

Díky tomuto pozorování mohl tým výzkumníků pod vedením profesora Orala Buyukozturka navrhnout nový, „převrácený” způsob výroby cementu.

Výzkumníci se snažili najít spojení mezi strukturou a mechanickými vlastnostmi materiálu. Zjistili například, že uspořádání křemíkových vrstev mořské houby podobné vrstvám cibule funguje skvěle jako mechanismus bránící vzniku prasklin. Perlorodka má zase zvláštní uspořádání minerálů, která vytvářejí silné vazby mezi vrstvami minerálů, díky čemuž je materiál velmi odolný.

Aplikováním informací získaných z pozorování biologických materiálů, stejně jako znalostí z výzkumu cementové kaše, vyvinul tým obecnou konstrukci, či chcete-li metodiku, k výrobě „převráceného” cementu.

Celý článek na MIT News

Image Credit: MIT

-jk-