Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

HIWIN – špičková kvalita pro tuzemské strojírenství

29. 8. 2014 | |

Česká firma HIWIN s. r. o. přináší na český trh lineárních technologií prvotřídní kvalitu ředního světového výrobce lineární techniky. Stejně jako na celém světě je její přidanou hodnotou vysoká jakost produktů, rychlost dodávek, odborná pomoc a všestranná péče o zákazníka.

Reprezentantem značky HIWIN je česká společnost HIWIN s. r. o. od roku 2002. Je kapitálově spojena s evropskou centrálou v německém Offenburgu, a plní tak funkci výhradního distributora produktů HIWIN pro Českou republiku a Slovensko. Věnuje se také exportu do zemí východní Evropy, převážně na Balkán a do bývalých sovětských republik, jehož objem v roce 2013 činil přibližně 40 milionů korun. Celkový obrat HIWIN s. r. o. v roce 2013 přesáhl 150 milionů korun.
Vedle základních komponent, ať už kuličkových šroubů nebo lineárních vedení, se HIWIN orientuje na výrobu lineárních motorů, které nacházejí široké uplatnění ve všech průmyslových odvětvích. „Mezi hlavní přednosti lineárních motorů patří libovolně stavitelná magnetická dráha, maximální přesnost polohy, vysoká rychlost a zrychlení a rovněž jednoduché řízení. Dále také možnost umístění několika sekundárních částí na jedné magnetické dráze, které se pohybují nezávisle na sobě. Najdou tak využití např. při vysokorychlostním opracovávání různých materiálů, laserovém obrábění nebo přesném řezání,“ vysvětluje Martin Kaván, vedoucí střediska lineárních motorů.


Obr. 1. Společnost HIWIN osadila polohovacím zařízením na míru tomograf v Telči

Konstrukčně jde o motory třífázové, synchronní, vybavené permanentními magnety. Společnost HIWIN je vyrábí ve třech základních řadách podle zatížení: provedení LMC je určeno pro lehčí aplikace, řada LMS pro střední zatížení a řada LMF pro velmi náročné aplikace. HIWIN nyní dodává zákazníkům jak komplexní lineární polohovací jednotky, tak portálové či víceosé systémy, kompletní křížové stoly nebo portálové systémy vybavené nosnými rámy, krytováním a elektroinstalací. Hlavním trendem jsou speciální víceúčelové mechanismy, které řeší specifika výrobních programů zákazníka. Tyto polohovací mechanismy si zákazník podle svého zaměření osadí např. laserem na řezání nekovových materiálů nebo vláknovým laserem na dělení kovů.

HIWIN s. r. o. už má na svém kontě mnoho úspěchů: stál např. u zrodu simulátoru, který umožňuje předcházet selhání náhrad kolenních kloubů, uvedl na trh kompletní laser pro bezkontaktní dělení nekovových materiálů a prvotřídními komponentami lineárního vedení osadil největší 3D tiskárnu na světě. Podílel se rovněž na vývoji tomografu s největším rozsahem polohování v Čechách (obr. 1), který je umístěn v Centru Excelence Telč.

V současnosti firma pracuje na rozšíření své působnosti v oblasti 3D tiskáren a připravován je projekt na malosériovou (kusovou) výrobu laserových řezacích strojů (obr. 2). Také se soustřeďuje na rozvoj dodávek do východoevropských států, kde se velikostí svého trhu i přes současnou situaci jako nejlepší jeví Ukrajina.

Lineární motory překonávají limity 3D tisku

Z pohledu technologické náročnosti, využitelnosti v praxi a koncové ceny je použití lineárních pohonů pro výrobce 3D tiskáren nejvýhodnější, protože se jejich
výkon blíží klasickému 2D tisku. Lineární motory splňují nejvyšší nároky na pohotovost, rychlost a přesnost polohování, ale i na speciální mechanismus tiskové hlavy. Společnost HIWIN připravuje lineární řešení na míru, čímž zákazníkům šetří náklady na energii i na údržbu a zajišťuje mnohem větší produktivitu. Zatímco v loňském roce osadila lineárními moduly největší průmyslovou 3D tiskárnu na světě od české firmy AROJA (obr. 3), letos pomohla ke světovému prvenství největší sériově vyráběné 3D tiskárně z dílny pražské společnosti DO-IT. Tiskový prostor 800 × 400 × 400 mm je největší možný rozměr, který je pro danou technologii využitelný.


Obr. 2. V řezacích strojích Fila s vláknovým laserem jsou využity lineární motory HIWIN



Obr. 3. Přesnost 3D tiskárny AROJA zajišťují kvalitní a v mnoha úlohách prověřené komponenty čtyřřadého kuličkového lineárního vedení a kuličkových šroubů

Světová jednička mezi sériově vyráběnými 3D tiskárnami je na základě požadavků zákazníka osazena klasickým lineárním kuličkovým vedením HIWIN, posuvy zajišťují kuličkové šrouby v kombinaci s krokovými motory. Polohovací mechanismus osy X a Y dokáže vyvézt tiskovou hlavu do výšky 800 mm. Speciální mechanismus tiskové hlavy si tak snadno poradí i s těmi nejsložitějšími 3D modely a nejvyšší mírou detailů.
 



HIWIN s.r.o.
Medkova 888/11
627 00 Brno

Tel.: +420 548 528 238
Fax.: +420 548 220 223
Email: info@hiwin.cz
www.hiwin.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021