Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Historie a současnost výpočtového programu Sichr

22. 3. 2019 | Ing. Adolf Hubálek | OEZ, s. r. o. | www.oez.cz

Výpočtový program Sichr je určený především projektantům a revizním technikům. Již mnoho let jim pomáhá při návrhu a kontrole paprskových sítí nízkého napětí. Zdá se to až neuvěřitelné, ale jeho první verze vyšla již koncem minulého tisíciletí (obr. 1).


Obr. 1. Historicky první verze programu

V té době byla společnost OEZ jedním z prvních průkopníků na poli volně šiřitelných firemních programů. Sichr začínal jako jednoduchá pomůcka s jedním paprskem a jedenácti pozicemi schématu (obr. 2). Určen byl především k vyhodnocení selektivity mezi jednotlivými přístroji.


Obr. 2. Ukázka projektu v programu Sichr 1.1 (rok 1999)

Již od svých prvních verzí si získal mnoho příznivců díky své snadné obsluze, nyní lze říci, že je user friendly. Za dlouhá léta své existence program „dospěl“ a vypracoval se na úroveň velmi užitečného pomocníka. Současná verze umožňuje vytvářet projekty s až 500 paprsky. Možnosti výpočtů se rozšířily o propracovaný výpočet impedance poruchové smyčky k zajištění ochrany automatickým odpojením při poruše jak v sítích TN, tak v síti IT. Vše při jakékoliv hodnotě sdruženého napětí od 100 do 690 V. Program kontroluje jištění prvků bez vlastní nadproudové ochrany. Těmi mohou být odpínače a proudové chrániče, jednoduché nebo paralelně zapojené kabely či přípojnicové systémy. Selektivita se vyhodnocuje jak na základě porovnání vypínacích charakteristik v oblasti přetížení, tak s použitím databáze nazkoušených mezí selektivity v oblasti zkratových proudů.

Unikátní je možnost ekonomické optimalizace průřezu silových kabelů. V tomto režimu program navrhne optimální průřez vedení, který je kompromisem mezi výší pořizovacích nákladů na kabely a cenou elektrických ztrát ve vedení v průběhu jeho životnosti. Program přitom nic neztratil na své přehlednosti a přívětivosti k uživateli.

Je velmi vhodný jako pomůcka k řešení jednotlivých dílčích úloh nebo jako komplexní nástroj k projektování elektrických rozvodů. Výstupy jsou k dispozici jak v tištěné podobě či ve formátu PDF, tak v různých dalších elektronických formátech.


Obr. 3. Ukázka exportu celkového schématu do formátu DXF z programu Sichr 19
(rok 2019)

Celkové schéma je možné uložit ve formátu DXF k dalšímu zpracování v kreslicích programech typu AutoCAD (obr. 3). Parametry a výpočty lze exportovat do excelového formátu.


Obr. 4. Ukázka soupisky materiálu přenesené z programu Sichr do Konfigurátoru OEZ

Seznam použitého materiálu je díky propojení s dalším užitečným programem z nabídky OEZ, tedy s Konfigurátorem OEZ, možné snadno přetransformovat do podoby úplného seznamu použitých přístrojů vybavených všemi potřebnými doplňky, jako jsou připojovací sady, pomocné spouště či spínače, ruční nebo motorové pohony apod. (obr. 4). Výstupem z Konfigurátoru OEZ je tabulka v textové či excelové formě obsahující kompletní specifikaci výrobků včetně objednacího či EAN kódu a nabídkové ceny.

Oba programy a mnoho dalších užitečných pomůcek zájemci naleznou na webu: www.oez.cz (.sk, .com …).


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2019 na straně 22. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021