Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Historie a současnost výpočtového programu Sichr

2. 7. 2017 | Ing. Adolf Hubálek | OEZ, s. r. o. | www.oez.cz

Výpočtový program Sichr je určen především projektantům a revizním technikům. Již mnoho let jim pomáhá při navrhování a kontrole paprskových sítí nízkého napětí. Zdá se to až neuvěřitelné, ale jeho první verze vyšla již koncem minulého tisíciletí. V té době byla společnost OEZ jedním z prvních průkopníků na poli volně šiřitelných firemních programů.

Ukázka z programu Sichr do Konfigurátoru OEZ
Obr. 1. Historicky první verze programu

Sichr začínal jako jednoduchá pomůcka s jedním paprskem a jedenácti pozicemi schématu (obr. 2). Určen byl především k vyhodnocování selektivity mezi jednotlivými přístroji. Již od svých prvních verzí si získal mnoho příznivců díky snadné obsluze, dnes lze říci, že je „user friendly“. Za dlouhá léta své existence program dospěl a vypracoval se na úroveň velmi užitečného pomocníka.

Ukázka z programu Sichr do Konfigurátoru OEZ
Obr. 2. Ukázka projektu v programu Sichr 1.1 (rok 1999)

Současná verze umožňuje vytvářet projekty s až 500 paprsky. Možnosti výpočtů se rozšířily o propracovaný výpočet impedance poruchové smyčky pro zajištění ochrany automatickým odpojením při poruše jak v sítích TN, tak v síti IT. Vše při jakékoliv hodnotě sdruženého napětí od 100 do 690 V. Program kontroluje jištění prvků bez vlastní nadproudové ochrany. Těmi mohou být odpínače a proudové chrániče, jednoduché nebo paralelně zapojené kabely či přípojnicové systémy. Selektivita se vyhodnocuje jak na základě porovnání vypínacích charakteristik v oblasti přetížení, tak s použitím databáze nazkoušených mezí selektivity v oblasti zkratových proudů. Unikátní je možnost ekonomické optimalizace průřezu silových kabelů. V tomto režimu program navrhne optimální průřez vedení, který je kompromisem mezi výší pořizovacích nákladů na kabely a cenou elektrických ztrát vevedení v průběhu jeho životnosti. Program přitom nic neztratil ze své přehlednosti a přívětivosti k uživateli. Je velmi vhodný jako pomůcka k řešení jednotlivých dílčích úloh nebo jako komplexní nástroj pro projektování elektrických rozvodů. Výstupy jsou k dispozici jak v tištěné podobě či ve formátu PDF, tak v různých dalších elektronických formátech. Celkové schéma je možné uložit ve formátu DXF pro další zpracování v kreslicích programech typu AutoCAD (obr. 3).

Ukázka z programu Sichr do Konfigurátoru OEZ
Obr. 3. Ukázka exportu celkového schématu do formátu DXF z programu
Sichr 17 (rok 2017)

Parametry a výpočty lze exportovat do excelového formátu. Seznam použitého materiálu je díky propojení s dalším užitečným programem z nabídky OEZ, tedy s Konfigurátorem OEZ, možné snadno transformovat do podoby úplného seznamu použitých přístrojů vybavených všemi potřebnými doplňky, jako jsou připojovací sady, pomocné spouště či spínače, ruční nebo motorové pohony apod. Výstupem z Konfigurátoru OEZ je tabulka v textové či excelové formě obsahující kompletní specifikaci výrobků včetně objednacího kódu či kódu EAN a nabídkové ceny (obr. 4).

Ukázka z programu Sichr do Konfigurátoru OEZ
Obr. 4. Ukázka soupisky materiálu přenesené z programu Sichr do Konfigurátoru OEZ

Oba programy a mnoho dalších užitečných pomůcek zájemci naleznou na webu:
www.oez.cz/sichr (.sk, .com …).


Vyšlo v časopise Elektro č. 7/2017 na straně 32. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021