Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Herní grafické karty umožňují rychlejší a kontrolovanou jadernou fúzi

23. 7. 2021 | University of Washington | www.washington.edu

Jaderná fúze v sobě ukrývá potenciál pro bezpečný, čistý a prakticky nevyčerpatelný zdroj energie. Tento proces, k němuž dochází také v jádru Slunce, je typem jaderné reakce, při které se slučují atomová jádra lehčích prvků v jádra těžších prvků, a zároveň se uvolňuje energie.

Při provádění této reakce na Zemi však vědci naráží na překážku v podobě dynamické povahy plazmy, která vyžaduje kontrolu k dosažení požadovaných teplot umožňujících vznik fúze. Výzkumníci z University of Washington nyní vyvinuli metodu využívající pokročilé technologie z herního průmyslu: herní grafické karty, které pohánějí kontrolní systém prototypu jaderného reaktoru.

Herní grafické karty

Experimentální reaktor generuje magnetická pole výhradně uvnitř plazmy, což z něj činí potenciálně menší a levnější variantu ostatních reaktorů, které se spoléhají na externí magnetická pole. Prototyp reaktoru dokáže zahřát plazmu na cca 1 milion stupňů Celsia, což je na míle vzdáleno teplotě 150 milionů stupňů Celsia potřebné pro fúzi, ale ke studiu konceptu je tato hodnota zcela vyhovující.

Celý článek na University of Washington

Image Credit: Unsplash

-jk-