Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Hannover Messe 2017

27. 2. 2017 | redakce ELEKTRO | www.hannovermesse.de

Nejvýznamnější světový průmyslový veletrh se uskuteční 24. až 28. dubna 2017 v Hannoveru. Pod ústředním heslem Integrated Industry – Creating Value veletrh zahrnuje všechna témata týkající se digitalizace výroby (Průmysl 4.0) a energetických systémů (Integrated Energy). Je složen ze sedmi vedoucích veletrhů probíhajících na jednom místě: Industrial Automation, MDA – Motion, Drive & Automation, Digital Factory, Energy, ComVac, Industrial Supply a Research & Technology. Partnerskou zemí veletrhu Hannover Messe 2017 je Polsko.

Přísady pro továrnu 4.0: digitální dvojče, koboty a umělá inteligence

Vedoucí světový veletrh digitálně propojeného průmyslu představí automatizační techniku od senzorů až po koboty, software pro virtuální vývoj produktů a podnikový management, koncepce všeobecné výměny informací a platformy pro využívání umělé inteligence. Smart Factories – chytré továrny – to je mix automatizační techniky, digitálních dvojčat, kobotů a umělé inteligence. Souhru těchto technologií a cestu do budoucnosti s kyberfyzikálními systémy ukážou odborné veletrhy Industrial Automation a Digital Factory.

Kobot je tvůj pomocník

Podle prognóz International Federation of Robotics, světového svazu oboru, by měly být do roku 2019 továrny na celém světě vybaveny novými průmyslovými roboty v počtu asi 1,4 milionu. Patří k nim také mnoho kolaborativních robotů (Collaborative Robots), tzv. kobotů, které pracují společně s člověkem.

Kolaborativní roboty jsou nejen snadno programovatelné. Některé modely kobotů se dokonce i samostatně učí. A to tak, že technik vykonává pohyb ramenem robotu a kobot úkon automaticky napodobuje. Koboty mohou být flexibilně nasazovány na nejrůznějších místech výrobního řetězce.

Strojové učení prostřednictvím umělé inteligence

Pod pojem strojového učení, který je podoblastí umělé inteligence, v současnosti spadá několik softwarových technik, např. učení počítačů nebo identifikace osob na fotografiích. Po několika tisících hodinách tréninku mohou počítače řídit automobily bez řidiče v městském provozu nebo nalézat vzory v obrovských sadách dat (Big Data).

Pro výrobní průmysl tak mohou mít tyto techniky enormní efekt. Stroje budou v budoucnu např. schopné samostatně optimalizovat výrobní proces, a tím přispívat k jeho maximální efektivitě. Návštěvníci veletrhu Hannover Messe 2017 udělají první krok do tohoto světa novodobé výroby.


Vyšlo v časopise Elektro č. 2/2017 na straně 52. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.