Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Hager: rozváděče FR pro přístroje do 800 A

2. 11. 2018 | David Hlavička, DiS. | Hager Electro | www.hager.cz

Vyšší, hlubší, rychlejší

Nová řada rozváděčů Hager s označením FR nahrazuje doposud používané nástěnné a volně stojící rozváděče řad FT a FA.

Pouze vnitřní parametry zůstávají stejné: všechny skříně jsou připravené pro použití spolu s osvědčeným vnitřním stavebnicovým systémem univers N, který se používá pro instalaci přístrojů do 800 A. Tímto se rozšiřují možnosti instalací použití pro různé typy objektů a také se tím zkracuje doba instalace. 

Nástěnné rozváděčové skříně FR s krytím IP55

U nově konstruovaných nástěnných a stojících skříní bylo zvýšeno krytí z IP54 na IP55. Nové nástěnné rozváděče FR jsou dostupné v provedeních s osmi různými výškami, pěti šířkami a dvěma hloubkami. Mezi nejnovějšími modely jsou takové, které mají výšku až 1 550 mm a hloubku 400 mm (modely s hloubkou 400 mm jsou dostupné pouze do výšky 1 400 mm). Tyto rozměry poskytují nejen více místa pro přístroje, ale také více místa pro kabelové připojení. Nemluvě o tom, že je v nich díky vylepšenému odvodu tepla více „místa k dýchání“.


Obr. 1. Nástěnné skříně FR

Tab. 1. k obr. 1

01

Skříň

Nová rozváděčová skříň FS představuje „vychytanou“ variantu. Deset referenčních velikostí pokrývá prakticky jakoukoliv potřebu. Výška skříně (vnitřní rozměr 1 800 mm) může být vybavena vnitřními stavebnicovými díly a s jejich 12 řadami nabízí kapacitu 144 až 720 modulů. Při ještě větší potřebě je možné umístit vedle sebe libovolný počet skříní. Ideální pro velké projekty v účelové výstavbě, které je třeba realizovat efektivně z hlediska času i nákladů.

02

Otvory pro přívod kabelů

Tři předlisované otvory pro přívod kabelů na každé straně (383 × 105 mm), vyražení se snadno provádí kladivem. V horní a spodní části skříně jeden až pět otvorů pro kabelové příruby (210 × 100 mm), v závislosti na šířce rozvaděče. Při hloubce skříně 400 mm navíc v horní a spodní části skříně druhá řada otvorů pro příruby. Příruby pro prostup kabelů nejsou součástí dodávky a podle potřeby je možné si je objednat jako příslušenství.

03

Závěsná oka

U skříní FS se využívají stejné zalisované matice jako u systému FR: perfektní pro upevnění podstavce, závěsných ok pro přesun jeřábem nebo spojení více skříní vedle sebe. Více skříní se vzájemně spojuje spojovacími deskami (příslušenství) a soklovými šrouby.

04

Vnitřní provedení

Skříně FS jsou připraveny pro osazení vnitřním stavebnicovým systémem univers N až do 800 A. Předinstalované držáky nosných lišt s nastavením hloubky a kovovými ochrannými profily (třída izolace I) poskytují perfektní nastavení.

05

Vlastnosti

Jako podstavec může být využit stejný prvek jako u samostatně stojících skříní FR. Podstavec není součástí dodávky. Stupeň krytí IP41, třída ochrany I,
Icc zkratová odolnost 20 až 35 kA; RAL 7035, IK07.


Výhody nových skříní FR


Spousta místa do šířky
Zatímco nástěnné rozváděče se liší především výškou, u volně stojících rozváděčů FR si lze vybrat z více variant rostoucích do šířky. Znamená to, že při instalaci bude mít uživatel k dispozici ještě více prostoru, a to od 132 do 864 modulů. Ty jsou rozděleny do jednoho až šesti polí s vnitřními rozměry 250 až 1 500 mm. Jestliže tato pole neposkytují dostatek prostoru, lze umístit několik volně stojících rozváděčů vedle sebe.

Pevné základy
Dobré základy jsou nezbytné k tomu, aby zařízení zůstalo stát a fungovalo tak, jak má. Proto byl podstavec pro nové volně stojící rozváděče FR kompletně přepracován a je nyní ještě flexibilnější. Přední a zadní panely lze odšroubovat, což umožňuje zespodu zajet vysokozdvižným vozíkem. Díky kabelovým přírubám umístěným uvnitř se skříň nemůže převrátit. Boční profily mohou být otočeny tak, aby bylo možné skříň snadněji upevnit k podlaze.


Obr. 2. Skříň FR22E1

Nastavitelná výška
Smontované podstavce s výškou 100 mm jsou z výroby dodávány již přišroubované ke skříni, a proto nevznikají obvyklé nepříjemnosti jako se skládáním nábytku. Je-li to vyžadováno, lze na sebe postavit několik podstavců. Protože podlahy nebývají nejčistším místem v budově, jsou všechny podstavce opatřeny vrstvou černé barvy odolné proti špíně (RAL 9005).


Obr. 3. Rozváděčové skříně FS

Tab. 2. k obr. 3

01

Robustní

Skříň nového rozváděče je vyrobena z pevného ocelového plechu o tloušťce 1,5 mm.

02

Stabilní

Pevně instalovaný zadní panel zaručuje vyšší stabilitu, než když se u stěn používá bodové svařování.

03

Flexibilní

Vnitřní obložení se skládá z plných výměnných desek pro třídu izolace I a II. Poškozené panely lze kdykoliv snadno vyměnit.

04

Nepropustné

Univerzální pěnové těsnění, které je odolné proti vysokým teplotám a olejům, zaručuje ještě lepší ochranu instalovaných přístrojů.

05

Prostorné

V závislosti na výšce skříně lze instalovat tři až deset řad přístrojů, což odpovídá 36 až 600 modulům. To by mělo být naprosto dostačující, ale pokud by to přesto bylo málo, lze umístit několik rozváděčů vedle sebe nebo na sebe.

06

Otevřené

Dveře, které jsou také vyrobeny z ocelového plechu o tloušťce 1,5 mm, se otevírají v uživatelsky příjemném úhlu 110°. Skříně, které jsou široké 1 050 mm nebo více, dokonce dvoje dveře, které se otevírají společně jako dvoukřídlé dveře. Dvoukřídlé dveře jsou rozděleny asymetricky: jedna strana je širší, druhá užší. Zavěšení dveří může být provedeno na obou stranách rozváděče. Nové profily elektrických rozvodů určené pro montáž na dveře rozváděče (součást příslušenství) jsou ideální pro umístění kabelových kanálů, např. pro spínací a měřicí zařízení zabudované do dveří.

07

Vlastnost

Všechny nástěnné rozváděče jsou dodávány s přepravními podpěrami, aby je bylo možno opatrně přemísťovat. Stupeň krytí IP55; Třída ochrany I + II; Icc zkratová odolnost do 35 kA; RAL 7035; IK10.


Flexibilní vedení kabelů

Boční panely podstavce jsou vybaveny otvory pro vstup kabelů a lze je v případě potřeby prorazit. Instalační lišta pro uchycení kabelů (pro jedno až šest polí) je dostupná jako příslušenství a je možné upravit její instalační hloubku, výšku a sklon. To umožní optimálně přizpůsobit vedení kabelů vstupním otvorem.

Rozváděčové skříně FS s krytím IP41

Nová rozváděčová skříň FS představuje vychytanou variantu. Deset referenčních velikostí pokrývá vlastně jakoukoliv potřebu. Skříň (vnitřní rozměr 1 800 mm) může být vybavena vnitřními stavebnicovými díly a s jejich dvanácti řadami poskytuje kapacitu 144 až 720 modulů. Je-li třeba, lze vedle sebe umístit libovolný počet skříní. To je ideální pro velké projekty v účelové výstavbě, které je zapotřebí realizovat efektivně z hlediska času i nákladů.


Obr. 4. Skříň FS23E

Potřebujete se k rozváděčům na něco zeptat? Technici společnosti Hager jsou k dispozici na telefonu: +420 281 045 730 nebo e-mailu: technici@hager.cz


Vyšlo v časopise Elektro č. 11/2018 na straně 34. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021