Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Hager KNX easy – první krok k inteligentnímu domu

15. 4. 2021 | Jan Franěk | Hager Electro, s. r. o. | www.hager.cz

KNX easy je řešení pro domovní elektroinstalace od společnosti Hager a představuje první krok k inteligentnímu bydlení. Splňuje širokou škálu požadavků na ovládání světel, žaluzií, rolet či spínání dalších spotřebičů. Přitom je jeho instalace, naprogramování a uvedení do provozu velmi snadné.

KNX easy je řešení pro domovní elektroinstalace od společnosti Hager a představuje první krok k inteligentnímu bydlení. Splňuje širokou škálu požadavků na ovládání světel, žaluzií, rolet či spínání dalších spotřebičů. Přitom je jeho instalace, naprogramování a uvedení do provozu velmi snadné.

Většina investorů dnes klade důraz na pohodlí a užitnou hodnotu svého bydlení a ani elektroinstalace v rodinných domech nebo bytech není výjimkou. Pod pojmem inteligentní bydlení si lze představit všelicos, nicméně většina dnešních investorů požaduje především určitý komfort v ovládání základních zařízení, jako jsou světelné zdroje, stínicí systémy a k tomu především úspory, které se promítají do faktur za elektrickou energii.

Sběrnicové a bezdrátové vypínače berker od společnosti Hager v různých odstínech a materiálech a – černý plast, b – červený akryl, c – sklo
Obr. 1. Sběrnicové a bezdrátové vypínače berker od společnosti Hager v různých odstínech a materiálech a – černý plast, b – červený akryl, c – sklo

Inteligentní elektroinstalace „prvního stupně“, i tak se dá nazvat systém KNX easy od společnosti Hager. Do tohoto systému lze zahrnout spínače osvětlení, ovládače žaluzií a rolet, detektory pohybu, čidla intenzity osvětlení a další. Obrovskou devizou systému je možnost jak drátového, tak i bezdrátového provedení a jejich vzájemného propojení. Bezdrátová tlačítka jsou k nerozeznání od klasických vypínačů, umožní vám doplnit stávající elektroinstalaci, ale také umístit je tam, kde konstrukce materiálu neumožňuje vedení vodičů – na skleněné příčky nebo na dlaždičky v koupelně, do kterých se nikomu opravdu nechce vrtat. Zde ale možnosti nekončí. Pro ekologicky smýšlející příznivce jsou k dispozici vypínače se solárními články, které nepotřebují baterie, ale stačí je přilepit na slunné místo a sluníčko se o jejich celoživotní chod postará. A pro toho, kdo si chce opravdu dopřát pohodlí, lze do systému zapojit i dálkové ovládače, kterými uživatel zhasne světlo ve vedlejší místnosti, když už sedí v poklidu u svého oblíbeného filmu nebo seriálu.

Obr. 2. Ovládání světelných scén jediným kliknutím na tabletu  
Obr. 2. Ovládání světelných scén jediným kliknutím na tabletu (vlevo)
Obr. 3. Nástěnný ovladač inteligentního systému KNX od společnosti Hager

Úspory energií v domě

Sjednocení řízení poskytuje kontrolu nad všemi procesy v domě a skýtá velmi výhodné propojení jednotlivých funkcí tak, aby byl výsledek co nejlepší – např. meteostanice předá informaci o poloze slunce a jeho svitu a systém stáhne žaluzie na osvícené straně tak, aby do místnosti proudilo co nejvíce světla, ale zároveň aby se místnost zbytečně nepřehřívala. Například během loňského horkého léta bylo možné tímto jednoduchým způsobem ušetřit nemálo prostředků nutných k dochlazování domu.

Propojením se vzduchotechnikou či topením lze systémovou instalaci nastavit na požadovanou teplotu pro konkrétní časy dne či data, což umožňuje netopit či neklimatizovat v době, kdy je dům prázdný a všichni jeho obyvatelé jsou v práci nebo ve škole, případně na dovolené. Obzvláště zajímavé je propojení např. s okenními kontakty, kdy otevřené okno znamená stop pro topení i chlazení. Pokud jsou v domě instalovaná čidla kvality vzduchu, systém se sám postará o výměnu vzduchu přes rekuperační jednotky, a tím o kvalitnější a zdravější dýchání, menší únavu a kvalitnější spánek.

Malým, ale velmi účinným pomocníkem pro klid uživatelovy duše i peněženky je funkce centrálního vypínače nebo dokonce automatického vypnutí všech zapomenutých rozsvícených světel nebo vybraných zásuvek při odchodu z domu. K tomu stačí jen delší nepřítomnost pohybu v místnostech nebo povel od zapnutého alarmu, který uživatel aktivuje při odchodu. Stejným způsobem lze přepnout topení do stavu udržování minimální teploty, vypnout klimatizaci či větrání a podobně. Nezřídka je takto ovládáno i třeba vypínání plynu do krbu, odpojení zásuvek s přístroji v pohotovostních režimech a podobně. Vypnout lze i vodotrysk v jezírku, přívod vody do domu a vše, co by během nepřítomnosti uživatele mohlo zbytečně zvedat spotřebu energií nebo v případě poruchy způsobit nějaké škody.

Topení je možné řídit i po jednotlivých okruzích (např. podlahové vytápění) nebo jednotlivých radiátorech, lze tedy řídit teploty v jednotlivých místnostech zvlášť, přesně podle jejich využití, a to jak bezdrátově, tak po sběrnici. Totéž platí pro topné kabely nebo jiná topná média. Proč třeba vytápět dětský pokoj na komfortních 22 °C po celou dobu, kdy je dítě přes týden na koleji a přijíždí až v pátek navečer? Zde stačí udržování teploty třeba jen na 19 °C s tím, že jeho pokoj bude připraven (vytopen) na 22 °C až v době jeho příjezdu a jen do doby odjezdu.

Obr. 4. Další možnost ovládání inteligentní domácnosti – vizualizační panel KNX Domovea
Obr. 4. Další možnost ovládání inteligentní domácnosti – vizualizační panel KNX Domovea

Sečtou-li se tedy všechny drobné úspory a vhodně zkombinované instalované technologie, lze dojít k závěru, že pár drobnými úpravami chování a přizpůsobení se podmínkám – např. propojením FVE s akumulátorem, spolu se solárními panely a analýzou chování obyvatel domu – bude dům energeticky velmi málo závislý na externích dodavatelích energií. Namísto hlavního jističe před elektroměrem s dnes běžnou hodnotou 25 A / 3F např. stačí jen 10 (16 A) / 3F. To může v závislosti na distributorovi a sazbě znamenat třeba až 40% úsporu za platbu jističe (nikoliv za celou fakturaci, ale za jednu ze tří složek celkové ceny energie).

Navíc díky měření spotřeby domu v jednotlivých okruzích lze získat zajímavé informace o chování rodiny a především o tom, co ve fakturách tvoří největší podíl z fakturované částky. Lze tak opět efektivně reagovat na zjištěné skutečnosti při hledání dalších úspor, což je opět další krok k nezávislosti uživatele na vnějším světě.

  
Obr. 5. Dálkový ovladač Hager pro řízení osvětlení nebo žaluzií (vlevo)
Obr. 6. Ovládejte celou domácnost ze svého tabletu nebo chytrého telefonu

K nezaplacení při rekonstrukci

Bezdrátové řešení KNX easy nachází uplatnění nejen při výstavbě nových objektů, ale k nezaplacení je především při rekonstrukcích stávajících budov a bytů. Snadno lze totiž přidat vypínače tam, kde jsou nově zapotřebí, bez nutnosti sekání do zdí. Nový vypínač se jednoduše nalepí na hladký povrch – a hotovo! Systém je také velmi snadno rozšiřitelný. Umožní investorovi začít s několika bezdrátovými vypínači, postupně může přidávat třeba dálkový ovladač, pak nalepovací nástěnný ovladač. K řízení jednotlivých světel přibudou časem ucelené světelné scény. Systém tak roste s investorem a reaguje na jeho potřeby.

Ačkoliv KNX easy není jediným bezdrátovým systémem na trhu, má proti ostatním jednu nepřekonatelnou výhodu: není to uzavřený systém, ale naopak je plně kompatibilní se sběrnicovými systémy standardu KNX. Pokud se tedy v budoucnu investor rozhodne, že chce naplno využívat současné možnosti inteligentního bydlení a vybavit svůj dům či kanceláře komplexním řízením KNX, všechny doposavad nainstalované komponenty do tohoto systému snadno zapojí.

Instalace a naprogramování systému KNX easy nevyžaduje žádný speciální ETS software a zvládne jej každý šikovný elektrikář. Teprve v případě rozšiřování inteligentní elektroinstalace a s růstem komplexity by přišel na řadu „upgrade“ na systémové řešení, které by vyžadovalo uvedení do provozu od specialisty na inteligentní instalace.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021