Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

groov: průmyslové zařízení pro vzdálené ovládání a sledování automatizačních systémů

23. 10. 2015 | RS Components | cz.rs-online.com

groov, průmyslové zařízení pro vzdálené ovládání a sledování automatizačních systémů, je nyní skladem u společnosti RS Components. Technici údržby zařízení a provozů mohou vytvářet a prohlížet obslužná rozhraní zařízení groov prostřednictvím svého chytrého telefonu, tabletu nebo počítače a zajistit tak bezpečný a jednoduchý způsob ovládání průmyslového vybavení.

Společnost RS Components (RS), obchodní značka celosvětového distributora potřeb pro konstruktéry – Electrocomponents plc (LSE:ECM), dnes oznámila dostupnost nového průmyslového zařízení groov Box, které technikům údržby, správcům provozů a automatizačních systémů a servisním společnostem umožňuje snadno a bezpečně sledovat a ovládat libovolný automatizační systém nebo vybavení prostřednictvím zařízení, jakými jsou například chytré telefony, tablety, počítače nebo chytré televizory. 

Systém groov je webové řešení vyvíjené společností Opto 22, které umožňuje vytvářet a zobrazovat obslužná rozhraní pro sledování a ovládání automatizačních systémů a vybavení – to vše bez nutnosti jakéhokoli programování nebo kódování. Přistupovat k systémovým datům je možné odkudkoli, kde je k dispozici připojení k internetu. Dále systém umožňuje zasílat uživatelům v reálném čase upozornění založená na konfigurovatelných událostech. Řešení groov je zároveň také bezpečné – veškerá komunikace je šifrována protokolem HTTPS a každé připojení musí být ověřeno uživatelským jménem a heslem. 

Zařízení groov Box je nástroj určený pro inteligentní továrny, založený na konceptech internetu věcí a Industry 4.0. Jedná se o hardwarově-softwarové řešení, které nahrazuje nutnost používat v provozu počítače a je tak ideální pro použití ve výrobních a automatizačních systémech nebo vzdálených provozech s minimálním IT vybavením nebo infrastrukturou. Zařízení má odolnou konstrukci bez ventilátorů, používá polovodičové komponenty, je schopné pracovat v teplotách 0 až 70 °C a nabízí kompaktní rozměry pouhých 106 x 171 x 33 mm, díky čemuž je velmi vhodné pro použití v náročných průmyslových prostředích. Systém groov Box je vybaven také gigabitovými rozhraními Ethernet a nabízí možnost rozšíření o bezdrátové rozhraní LAN prostřednictvím portu USB. 

Kromě zařízení groov Box je systém groov k dispozici také jako softwarové řešení: groov Server pro systém Windows je nenáročný software pro počítače se systémem Windows, který je ideální pro výrobní zařízení s existujícími počítači nebo IT infrastrukturou. Systém groov je možné připojit přímo k zařízením Modbus/TCP a kontrolérům Opto 22 SNAP PAC, nebo prostřednictvím serveru OPC-UA k zařízením ostatních výrobců, a zajistit tak snadný a jednoduchý způsob pro sledování a řízení PLC a systémů SCADA. 

Systém groov používá rozhraní typu drag-and-drop a pro vytváření a zobrazování mobilních obslužných rozhraní tak jeho uživatelům stačí pouze oblíbený webový prohlížeč, například Google Chrome, Firefox nebo Internet Explorer. Mezi softwarové nástroje groov patří: nástroj groov Build obsahující kolekci nástrojů pro vytváření grafického obslužného rozhraní pro zobrazení na obrazovce, nástroj groov View zajišťující zobrazení obslužného rozhraní běžícího na zařízení groov Box nebo serveru groov Server, ke kterému lze přistupovat pomocí aplikace groov View v chytrých telefonech nebo tabletech se systémem iOS a Android nebo v ostatních zařízeních (například v počítačích nebo televizorech) prostřednictvím webového prohlížeče a síťového připojení k zařízení groov, a konečně také nástroj groov Admin – součást zařízení groov Box – obsahující pomůcky pro zálohování a obnovu projektů, aktualizaci softwaru a firmwaru nebo nastavení kabelových a bezdrátových připojení. 

Průmyslové zařízení groov Box je nyní k dispozici u společnosti RS Components.

Tiskové materiály RS Components

RS Components Sp. z o.o.

RS Components Sp. z o.o.
ul. Puławska 303
Warszawa
02-785
cz.rs-online.com