Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

GOVECS představil GiGi – skládací elektrický skútr

8. 11. 2013 | |

GOVECS GmbH, přední výrobce elektrických skútrů, představil v Miláně na veletrhu motocyklů EICMA 2013 nultou sérii skládacích elektrických skútrů GiGi. Skútr byl vyroben na objednávku stejnojmenné holandské. Když se zrovna nepoužívá, může ho majitel snadno složit a uskladnit ve svém bytě. Skútr lze také bez problémů vzít do vlaku nebo vozit autem. Sériová výroba začne v průběhu roku 2014.

Právě Holadnsko je známo velkou otevřeností vůči novým technologiím, ale také oblibou dvoustopých dopravních prostředků a elektrických vozidel. Tento nový koncept spojí výhody elektrického kola a motorového dopravního prostředku. Bude tichý, bezemisní, uživatelský pohodlný a přitom výkonný. Také bude dostatečně kompaktní, aby bylo snadné ho přepravovat i v prostředcích hromadné dopravy.

Skútr váží 30 kilogramů a dosahuje maximální rychlosti 25 km za hodinu. Rozestup mezi koly tohoto kompaktního vozítka je pouhých 92 cm. Poháněn je bezkartáčovým elektromotorem uloženým uprostřed podvozku, ten si bere energii z lithium-iontové baterie s kapacitou 400 nebo 600 watthodin. To stačí k dojezdu asi 35 km, což je dostatečné například pro cestu z Frankfurtského hlavního nádraží kamkoliv na okraj města, na projížďku napříč Hamburkem, nebo na krátký výlet z Mnichova podél řeky Isar.

Skútr pohodlně uveze i 100 kg pasažéra a složit ho lze v pouhých dvou jednoduchých krocích. Po složení se kola dostanou do polohy, kdy jsou navzájem paralelní a tak mohou dále nést váhu skútru. Ten pak lze bez větší námahy tlačit nebo táhnout jako letecký kufr.

Nabití zcela prázdné baterie trvá méně než 4 hodiny, dobití na 80 % kapacity pak asi 2,5 hodiny. Jako malý a kompaktní prostředek osobní mobility je GiGi vhodný jako řešení dopravní situace v přeplněných městech, kde by se mohl stát spolehlivou a přitom relativně levnou alternativou pro soukromé osoby, společnosti nabízející sdílení dopravních prostředků i části firemních flotil. Očekává se, že typickými uživateli  budou lidé, kteří dojíždějí na pracoviště více než 5 km. Jim poskytne možnost dopravovat se na pracoviště způsobem, který je udržitelnější, než by bylo dojíždění autem. Skútr navíc budou moci využívat i při svých volnočasových aktivitách nebo při dovolené.

Více na stránkách GOVECS
Foto: GOVECS