Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Google koupil Boston Dynamics

18. 12. 2013 | |

Google oznámil nákup další robotické společnosti – Boston Dynamics. Společnost je tvůrcem čtyř- a dvounohých robotů jako je například Big Dog nebo PETMAN. Jedná se již o osmou robotickou společnost, kterou Google v nedávné době koupil. Boston Dynamics byl založen v roce 1992 a posledních deset let se zabývá vývojem samonosných robotů poháněných spalovacím motorem. Roboti z BD jsou autarkní a velmi odolní. Například Big Dog dokáže zdvíhat a odhazovat tvárnice, pochodovat v kamenitém terénu a běhat rychlostí až 16 mil za hodinu.

Za akvizicemi robotických společností stojí Andy Rubin, který byl až do letošního března šéfem divize Googlu provozující operační systém Android. Tento systém se dostal na výsluní a s tím v mobilech a jiných zařízeních také do stovek milionů kapes lidí právě pod Rubinovým vedením.

O předchozí akvizici jsme psali ZDE


TechCrunch přinesl článek, kde rozebírá současnou akviziční aktivitu Googlu v robotice. Hovoří se zde o dvou hlavních důvodech. Prvním je celková perspektivnost oboru - pronikání robotiky do všech oblastí našeho života, především pak do průmyslové výroby, asistenčních služeb a medicíny. Společnosti, které neinvestují do robotiky, nebudou do deseti let konkurenceschopné. Naopak touto investicí Google robotické společnosti zhodnotil a do budoucna se pod křídly Googlu zhodnotí ještě více. O Boston Dynamics se ještě před akvizicí hovořilo jako o firmě, která bude mít do několika let hodnotu až 5 miliard dolarů, a to nejen kvůli zakázkám od DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency – Agentura pro výzkum pokročilých obranných projektů). Perspektivní ale i ostatní robotické firmy, které Google koupil, už kvůli prosté kombinaci jejich know how a technologického zázemí Google.

Druhý důvod: Google je společnost která se zabývá sběrem a analýzou dat. Denně shromažďuje data z mobilních zařízení vybavených OS Android a také začíná se shromažďováním dat z tzv. nositelných zařízení jako je Google Glass. Slabým místem se však uzkazují být samotní nositelé těchto zařízení, tedy lidé. V tomto ohledu jsou roboti daleko výhodnější – nejen proto, že jsou odolnější a lze je tak použít pro sběr dat v podmínkách, kde by člověk utepěl újmu, ale také proto, že lidé se prostě zdržují jen v některých prostředích a pohybují se celkem rutinně po stále stejných místech .. na ta ostatní je třeba vysílat roboty.

Elizabeth Hagedorn z Newsy vtipně upozorňuje, že roboti, kteří běhají rychleji než lidé budou mít zanedlouho přístup také k informacím, o tom co vyhledáváte na internetu.

Obrázek: Boston Dynamics