Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

GE vyvinulo chladicí magnety. Nová technologie ušetří náklady na energie

12. 2. 2014 | |

Jedněmi z největších žroutů elektřiny na světě jsou chlazení a klimatizace. GE vyvinulo nový způsob chlazení – pomocí magnetismu. Měl by být o 20 až 30 procent účinnější než jsou v současnosti používané kompresory. Ty byly na trh uvedeny v roce 1927 také firmou GE – na technologii chlazení se od té doby příliš nezměnilo.

Nová chladicí technologie od GE využívá tzv. magnetokalorický efekt. Ten byl podobně jako odpařovací kompresorové chlazení pomocí tekutého media, používané ve většině moderních lednic, objeven již před mnoha lety, ale vyskytla se zároveň řada překážek, které vždy zabránily jejímu komerčnímu využití. Princip magnetokalorického efektu je tento: některé kovy se ohřejí, když se dostanou do magnetického pole, a ochladí se, když se z pole vzdálí. Pokud to zopakujete vícekrát, dostanete tepelné čerpadlo, které z jednoho místa tepelnou energii odebírá a jinde ji ukládá.

Z řady důvodů však nikdy nebylo možné vyrobit komerčně využitelnou magnetokalorickou jednotku. Dlouho se totiž vědcům dařilo docílit tohoto jevu pouze za pomoci supravodivých magnetů, které bylo třeba ochlazovat na velmi nízké teploty. Megnetokalorická zařízení tak našla uplatnění ve velkých kryogenických chladicích systémech, ale byla nepoužitelná pro v rozsahu pokojových teplot.

V nedávné době však došlo k rozvoji magnetokalorických materiálů a silných magnetů, z nichž některé se ukázaly vhodnými právě pro rozmezí pokojových teplot. To umožnilo skokový posun této technologie. Výzkumníci z GE uvádějí, že na magnetokalorickém chlazení pracují 10 let. 5 let jim přitom trvalo vytvořit první „velký stroj“, který by dokázal snížit teplotu o 1 stupeň Celsia. Nyní již však mají zařízení, které se pohodlně vejde na stůl a svým výkonem by zvládlo pohánět ledničku, mraznici nebo klimatizační jednotku.

100 let strávili výzkumníci tím, že se snažili učinit současnou kompresorovou chladicí technologii co neúčinnější. Nyní pracují na technologii chlazení pro dalších 100 let. Lidé z GE věří, že jsou prvními, komu se podařilo zmenšit zařízení využívající tuto technologii do velikosti, v níž je lze přemisťovat. Také jsou prvními, komu se tuto metodu podařilo kromě chlazení využít i k mrazení.

Původní článek na extremetech.com. Stránka na ge.globalresearch.

Obrázek: video GE