Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Fyzikové pravděpodobně objevili nový stav hmoty

2. 3. 2020 | Northeastern University | www.northeastern.edu

Lidské pokolení studuje elektrický náboj již několik tisíc let a výsledkem je moderní civilizace, jakou ji známe dnes. Naše každodenní životy jsou závislé na elektřině, chytrých telefonech, automobilech a počítačích do takové míry, že by o tom první objevitelé elektřiny nesnili ani v nejdivočejších snech.

Fyzikové z Northeastern University nyní objevili nový způsob manipulace elektrického náboje, který by mohl mít nedozírný dopad na budoucnost našich technologií. Schopnost přesouvat, ovládat a ukládat elektrony je základním kamenem velké většiny dnešních moderních technologií, ať už se snažíme získat energii ze Slunce nebo hrajeme hru na telefonu. V aktuálním vydání časopisu Nanoscale popisují výzkumníci způsob, jakým přinutili elektrony, aby se rovnoměrně rozprostřeli a vytvořili stabilní krystalický vzor.

Nový stav hmoty

Výzkumníci tento fenomén zpozorovali při provádění experimentů s krystalickými materiály o tloušťce pouhých několika atomů. Tyto 2D materiály jsou tvořeny opakujícími se vzory atomů, jako nekonečná šachovnice, a jsou tak tenké, že elektrony se jimi mohou pohybovat pouze napříč dvěma dimenzemi, odtud jejich název.

Celý článek na Northeastern University

Image Credit: Hannah Moore/Northeastern University

-jk-