Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ford začne vyrábět autodíly z odpadního materiálu, který vzniká při 3D tisku

30. 3. 2021 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Automobilka Ford oznámila spolupráci s nadnárodní společností Hewlett-Packard, která se zabývá informačními technologiemi. HP se stane dodavatelem odpadního materiálu z 3D tisku, který poslouží k výrobě náhradních autodílů. Výsledkem vzájemné spolupráce bude lepší udržitelnost na poli automobilového průmyslu.

Zbytkové materiály vznikající při 3D tisku, které by jinak přišly vniveč, tak poslouží dobrému účelu. Autodíly vyrobené z těchto materiálů jsou šetrnější k životnímu prostředí a vykazují stejnou odolnost jako díly vyráběné z tradičních materiálů. Tím však výčet jejich výhod nekončí, právě naopak. Dle vyjádření Fordu jsou recyklované autodíly lehčí, odolnější vůči vlhkosti a chemikáliím a stlačí náklady na výrobu až o 10 %.

Výroba autodílů

A protože 3D tiskárny jsou během tisku schopny využít téměř beze zbytku všechen tiskací materiál, nové řešení je příslibem budoucnosti, kde při 3D tisku nebude vznikat žádný odpad. Automobilka Ford nezahálí a již začala vyrábět rozličné materiály a vyvíjet procesy pro 3D tisk. Výsledkem je nákup 60 3D tiskáren HP, které každodenně vyrobí přes 40 000 součástek.

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: Ford Media Center

-jk-