Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Flexibilní a biologicky odbouratelné elektronické cévy

2. 10. 2020 | Medical Xpress | medicalxpress.com

Čínští a švýcarští výzkumníci spojili své síly a vyvinuli elektronické cévy, které lze pomocí aktivního nastavení přizpůsobit jemným změnám v těle pacienta po implantaci. Tyto cévy, vyrobené z flexibilní a biologicky odbouratelné vodivé membrány ze směsi kovu a polymeru, napodobují přirozené krevní cévy a byly poprvé úspěšně otestovány na králících.

Výzkum, zveřejněný v časopise Matter, by mohl pomoci překonat omezení tradičních umělých krevních cév (TEBV), které plní funkci pasivní konstrukce, zaměřením na koordinaci s ostatními elektronickými zařízeními za účelem doručování genetického materiálu, kontrolovaného uvolňování léků a vytváření nové endoteliální cévní tkáně.

Elektronické cévy

V rámci předchozího výzkumu se výzkumníkům podařilo vytvořit různé typy umělých krevních cév poskytujících mechanickou podporu pro obtížně léčitelné blokády drobných krevních cév u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním. Tyto umělé krevní cévy však mají určitá omezení: neplní proaktivní funkci při regeneraci krevních cév a na rozdíl od pravých cév jsou častou příčinou zánětů. K překonání těchto omezení již existujících technologií vyrobili výzkumníci biologicky odbouratelné elektronické krevní cévy s použitím válcovité tyče, na kterou namotali vodivou membránu ze směsi kovu a polymeru.

Celý článek na Medical Xpress

Image Credit: Jingyu Jiang

-jk-