Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Finská vláda schválila výstavbu zařízení na uskladnění nukleárního odpadu

18. 11. 2015 | IEEE Spectrum | www.spectrum.ieee.org

Finská vláda vydala stavební povolení společnosti Posiva ke stavbě zařízení na likvidaci nukleárního odpadu. Povolení opravňuje společnost ke stavbě skladovacího zařízení na ostrově Olkiluoto ve Finsku, jehož životnost je navržena na 100.000 let.

Toto zařízení bude prvním svého druhu na světě. Již od počátků nukleární energie je zvykem energetických firem platit za uskladnění nukleárního odpadu v dočasných zemních sádkách, jejichž životnost je navržena na několik století.  Zařízení společnosti Posiva, jehož plánovací fáze běží již několik desetiletí, se může stát oním průkopníkem v éře udržitelnějšího skladování odpadu.

Finsko schválilo výstavbu unikátního skladiště uranu

Nukleární odpad se skládá z kovovýchtyčí s uranem s relativní atomovou hmotností 238. Postupem doby atomy uranu uvolňují radioaktivní částice, které promění uran na lehčí prvky. V průběhu několika miliard let se rozkládají i tyto atomy. Až nakonec nezbude nic, než olovo.

Aby tak zajistila bezpečnější a trvalejší uskladnění radioaktivního odpadu, společnost Posiva navrhuje ukrýt elektricky svařované železo-měděné kapsle do hloubky 400 pod zemí. Kapsle by měly být obloženy zábranami z hlíny a zapečetěny sutí a cementem. Zařízení o kapacitě 6.500 metrů čtverečních by dokázalo pojmout budoucí produkci odpadu Finska a Švédska. Z globálního hlediska však tato kapacita zdaleka nedosahuje požadavků větších států, jako jsou Spojené státy americké, které nyní skladují přes 70.000 metrů čtverečních odpadu a každý rok vyprodukují přes 2.200 tun odpadu.

Celý článek na IEEE Spectrum

Image Credit: Posiva

-jk-