Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Facebook plánuje koupit Titan Aerospace

5. 3. 2014 | |

Facebook, jako jeden ze zakladatelů iniciativy Internet.org, jejímž cílem je zajistit dostupné internetové připojení  5 miliardám lidí na světě, kterým dosud chybělo, je prý v jednání se společností Titan Aerospace, jejíž produkty by mohly iniciativu posunout blíže k cíli. Podle informací portálu techcrunch.com zvažuje Facebook nákup tohoto výrobce stratosférických solárně poháněných autonomních dronů, které se mohou ve stratosféře vznášet až pět let, aniž by musely přistát. Cena za společnost by prý měla činit něco okolo 60 milionů dolarů.

Podle inofrmací techcrunch.com by Facebook rád pokryl tato místa bez připojení celkem 11 000 těmito automatizovanými letouny, konkrétně modelem Solara 60. První nasazení se předpokládá v Africe. Internet.org soupeří s projektem Loon – konkurenční iniciativou Googlu.

Drony od Titan Aerospace jsou v podstatě atmosférickými satelity, které zastanou většinu funkcí orbitálního satelitu, ale jsou levnější a flexibilnější. Drony by potenciálně mohly být využívány také pro monitorování počasí, obnovu po neštěstích, mapování území a nebo jiné typy komunikace.

Původní článek ZDE
foto: Titan Aerospace

O Titan Aerospace jsme již v minulosti psali ZDE.