Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ex-inženýři z Tesly a NASA vyrábějí chytré žárovky

25. 9. 2014 | |

Začátkem roku 2013 se prý jeden z inženýrů Tesly zaklonil ve své židli a podivil se, kolik světel na stropě jeho kanceláře svítí, přestože byl slunečný den. Když se po efektivnějších zdrojích, které by dokázaly reagovat na míru přirozeného osvětlení, díval na internetu, našel jen pár předražených produktů, které stejně nedokázaly to, co by od chytrého zdroje čekal. V říjnu proto opustil Teslu a založil si vlastní společnost. Inženýr se jmenuje Neil Joseph, a společnost nazval Stack. Joseph o sobě tvrdí že jej už od dětství fascinovaly dvě věci: auta a světlo. První responzivní žárovka od Stacku nyní přichází na trh a nese název Alba.

Alba dokáže regulovat míru světla, které vydává, dvěma způsoby - zaprvé tím, že sleduje množství slunečního záření, za druhé tím, že se učí zvykům uživatelů domácnosti, kde je umístěna, a jim se pak přizpůsobuje. Jak Joseph sám tvrdí, je to nový typ žárovky, podobný například Philips Hue nebo LIFX. Ty jsou chytřejší, než žárovky, které pořídíte v běžném elektru – jsou schopny se synchronizovat s aplikací ve vašem smartphonu, ale zase nejsou tak inteligentní, jako například termostaty od Nestu – nejsou responzivní.

Spoluzakladatelem společnosti je Jovi Gacusan, který v minulosti vyvíjel senzory pro NASA. Žárovka musí být natolik inteligentní, aby odlišila světlo, které sama vydává od hladiny světla z okolí. Tím se dosahuje o 60 až 80 procent vyšší efektivity než u běžných světelných zdrojů. Zatím jen sleduje používání domácnosti, ale až bude mít Stack více dat, plánuje spojení s výrobci termostatů chytrých postelí atd. a vytvoří ultra zdravé domácnosti. To by například znamenalo, že žárovka rozpozná, kdy jste v REM fázi spánku, a počká s buzením. Startovní balíček se dvěma žárovkami se v těchto dnech začíná prodávat za 150 dolarů.

Via: wired.com Zdroj: Stack