Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Evropská legislativa mění energetické štítkování spotřebičů

6. 12. 2013 | |

Na základě požadavků evropské legislativy smějí být od 1. prosince 2013 uváděny na trh vybrané výrobky s energetickou třídou minimálně A+. Jedná se o pračky a myčky, od července 2012 platí stejná podmínka i pro chladničky a mrazničky. „Třída A+ bude nyní pro některé kategorie spotřebičů nejhorší dostupnou třídou na evropském trhu a spotřebitelé tak ze sedmi tříd na energetickém štítku fakticky volí pouze mezi třemi nejvyššími označeními A s jedním, dvěma či třemi plusy. Obdobná nařízení pro minimální energetickou účinnost a energetické štítky se v současné době týkají více než dvaceti kategorií spotřebičů,“ upozornil Juraj Krivošík ze společnosti SEVEn, Střediska pro efektivní využívání energie, o.p.s.

V platnost vstoupila letos také nová směrnice Evropské unie, která se týká snížení energetické náročnosti přípravy teplé vody. Prodej zbrusu nových zásobníků vody tak zahájila společnost TATRAMAT, tradiční výrobce ohřívačů vody s bohatou historií. Po úspěšném uvedení komfortní řady elektrických zásobníkových ohřívačů v hranatém provedení s řídící elektronikou Smart kontrol a tepelného čerpadla pro přípravu teplé vody TEC, uvádí na trh zásobníky základní řady ve válcovém provedení splňující náročná kritéria směrnice. Nová generace přístrojů nabízí lepší technické parametry i kompatibilitu s předchozími modely.

Výstava na téma vytápění nabízí ukázky otopných těles, poradenství i slevy na spotřebiče

S nástupem topné sezóny připravilo Centrum energetického poradenství PRE pro své zákazníky tématickou výstavu Vytápění. Zájemcům tu nabízíme ukázky různých druhů otopných těles, termostatických hlavic a poradíme s regulací i různými způsoby vytápění. Výstavu jsme doplnili také o publikaci s nejrůznějšími informacemi, tipy i radami týkajícími se jednotlivých druhů vytápění. Pro naše zákazníky je tato publikace zdarma“, sdělil Petr Holubec, tiskový mluvčí Pražské energetiky, a. s. V prodejně Centra energetického poradenství si mohou zájemci zároveň zakoupit akumulační kamna se slevou až 37 % nebo bojlery značky STIEBEL ELETRON či AEG za ceny nižší než na internetu. Vyhledávanou službou v zimním období je pak zapůjčení termokamery, která pomůže odhalit úniky tepla z domu či bytu. Dokáže vyhledat chladná místa v interiéru, kde hrozí kondenzace vlhkosti a možnost vzniku plísní, a nalezne skryté vady ve stavbách, jako jsou například špatně osazená okna nebo sesednutí izolace. Zákazníci Pražské energetiky si mohou termokameru vypůjčit se slevou 90 %. Výpůjčka na den je tak vyjde jen na dvě stě padesát korun.

Více informací naleznete na www.energetickyporadce.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021