Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Energetická účinnost - LED technologie a automatizace budov

24. 2. 2012 | |

Na veletrhu Light + Building 2012 budou představeny některé významné koncepce pro další zvyšování energetické účinnosti. „Hlavně u osvětlení a stavebně-technického zařízení budov lze dosáhnout významných úspor,“ uvedl prezident německého Ústředního svazu elektrotechnického a elektronického průmyslu ZVEI, Friedhelm Loh.

Například LED osvětlení umožňuje zcela nové aplikace. V kombinaci s vhodným systémem managementu osvětlení může přinést velké úspory energie. Celkový potenciál snížení spotřeby energie prostřednictvím účinnějšího osvětlení se v Německu odhaduje až na 20 TWh ročně. To odpovídá produkci sedmi 400 MW elektrárenských bloků.

V centru pozornosti ZVEI - Ústředního svazu elektrotechnického a elektronického průmyslu stojí úspory v souvislosti s automatizací budov. Studie, kterou si ZVEI nechalo zpracovat, ukázala, že například ve školních budovách může být díky automatizaci uspořeno vhodnými opatřeními jako je tepelná izolace v kombinaci s automatizačními systémy až 3700 TWh ročně, což je okolo 40 procent spotřeby energie připadající v Německu na budovy.

Stěžejní témata, na která se ZVEI na Light + Building 2012 zaměří, budou energetická účinnost, zelené budovy, inteligentní domácnosti, elektrická vozidla, decentralizovaná výroba a elektrické energie a její dodávky, na speciální výstavě nazvané „Budova jako malá elektrárna v síti SmartGrid“. Mimo to budou zmíněna také témata zabezpečení budov.
O tématech a osvětlení a zařízení budov bude možné diskutovat s odborníky z průmyslu a akademické obce na Společném technologickém fóru Messe Frankfurt a ZVEI v hale 8.0. Spektrum. Záběr témat bude široký – od vlivu světla na člověka přes elektrická vozidla až po zabezpečení budov.

Více např. na http://www.zvei.org/en/homepage/ a http://light-building.messefrankfurt.com/