Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Energetická olympiáda – vzdělávací soutěž pro studenty středních škol

25. 9. 2018 | ČVUT - FEL | www.energeticka-olympiada.cz

Elektromobilita, energetický trh a obchodování s elektřinou, akumulace nebo rozdíly mezi tradičními a obnovitelnými zdroji energie. Témata v dnešní době velmi zajímavá a důležitá, přesto se o nich na středních školách téměř neučí. Energetická olympiáda láká studenty na hodnotné ceny, možnost setkat se s lidmi z oboru a dostat se na vysokou školu bez přijímaček. První kolo proběhne již 19. října 2018, finálové kolo potom 16. listopadu 2018.

Studenti 3. a 4. ročníků středních škol se mohou do 12. října registrovat do zcela nové a unikátní soutěže. Během olympiády získají soutěžící důležité informace z oblasti energetiky, ať už jde o zdroje elektrické energie, úspory v energetice, nebo o moderní technologie 21. století. Důraz bude kladen zejména na týmovou práci a logické myšlení.

První (školní) kolo proběhne pomocí online systému. Studenti budou v daný čas řešit sadu otázek přihlášeni na svých nebo školních počítačích. K vyřešení otázek jim poslouží internet a informační portál. Ihned po ukončení prvního kola budou známy výsledky.

Finále soutěže se uskuteční na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze. Proběhne blok přednášek a prezentací z různých oblastí týkajících se energetiky. Následně budou v Národní technické knihovně týmy řešit reálná zadání z aktuální problematiky. V závěru dne budou soutěžící prezentovat svá řešení před odborníky z praxe a komise vyhodnotí nejlepší výsledky.

Atraktivní výhra 50 000 Kč

Vítězný tým si odnese odměnu 50 000 Kč, pro tým, který se umístí na 2. místě, bude připraveno 20 000 Kč a třetí nejlepší řešitelé se mohou těšit na ocenění ve výši 10 000 Kč. Finalisté také získají věcné ceny od partnerů soutěže a dále možnost prominutí přijímacích zkoušek na Fakultu elektrotechnickou ČVUT v Praze.

Energetická negramotnost?

Olympiáda navazuje na projekt Energetická gramotnost, jejímž cílem je vzdělávat žáky základních a studenty středních škol. O energetice se neučí na žádném stupni vzdělávacího systému (kromě některých technických škol). Naprostá většina veřejnosti se v této problematice téměř neorientuje, a přitom se energetika týká každého z nás. Platíme faktury za energie, řešíme topení v domácnosti a zateplování domu. Navíc je energetika zásadní politické téma, a jestliže mají občané o těchto tématech nepřímo rozhodovat, je třeba, aby měli alespoň základní povědomí o problematice.

e-mail: info@enol.cz
www.energeticka-olympiada.cz


Vyšlo v časopise Elektro č. 10/2018 na straně 61.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.