Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Elon Musk: Internet pro celou planetu

19. 11. 2014 | |

Kdysi spolu závodily USA a SSSR, kdo první dobude vesmír. Nyní spolu soupeří americké společnosti, kdo z vesmíru první dobude váš chytrý telefon.Na projektech celosvětového pokrytí Internetem už nezávisle na sobě pracují behemoti Google a Facebook, nyní se k nim přidal i Elon Musk, vizionářský podnikatel, se svou firmou SpaceX. Google a Facebook hodlají k „sesíťování“ světa využít balóny, respektive drony na sluneční pohon. Elon Musk chce oproti tomu vypustit na oběžnou dráhu přes 600 malých satelitů.

Elon Musk je šéfem automobilky Tesla Motors a soukromé vesmírné společnosti SpaceX o 4 000 zaměstnancích. Zabývá se ale i vedlejšími projekty, známý je například projekt jeho rychlodráhy Hyperloop. Vše je zatím ve vývojové fázi. S Muskem na projektu spolupracuje Greg Wyler, který dříve působil ve společnosti Google a především spoluzaložil satelitní společnost O3b, která již na oběžné dráze několik satelitů má. Nyní chtějí vyrobit asi 640 levných satelitů a ty vynést s pomocí raket na několik použití (SpaceX) na oběžnou dráhu 1200 km nad zem. Satelity by pak měly (dosud neupřesněným způsobem) zajišťovat globální pokrytí internetovým připojením. 

Propustnost jednoho satelitu má být 14 Gb/s, celé sítě potom tedy 9 Tb/s – což při typické agregaci 1:10 znamená rychlost 3 Mb/s (384 KB/s) pro 20 milionů uživatelů. Celý Muskův projekt globálního, neomezeného internetového připojení za „nízkou cenu“ má vyjít na 1,5 miliardy dolarů (33 mld. Kč).

Více na makeuseof.com nebo česky na hybrid.cz
Image credit: spectrum.ieee.org