Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

ELO SYS 2016 – trenčínská derniéra

14. 10. 2016 | redakce ELEKTRO | www.eel.cz

V kamenných prostorách trenčínského výstaviště se konal v době od 11. do 13. října 2016 v pořadí již 22. ročník mezinárodního veletrhu elektrotechniky, energetiky, elektroniky, automatizace, osvětlení a telekomunikací.

Záštitu nad touto veletržní akcí převzalo Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky a odbornými garanty byly Slovenský elektrotechnický zväz – Komora elektrotechnikov Slovenska, Zväz elektrotechnického priemyslu SR, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Žilinská univerzita v Žiline a Únia slovenských elektrotechnikov.

Letošní mezinárodní elektrotechnický veletrh ELO SYS byl zvláštní především ze dvou důvodů: Jednak byl oproti předchozím ročníkům svým rozsahem výrazně menší, jednak byl poslední – tedy alespoň pokud jde o jeho působení v Trenčíně. Stejně jako v předchozích letech si však uchoval velmi dobrou veletržní úroveň i inspirativní a přátelskou atmosféru.

Návštěvníci veletrhu ELO SYS 2016 měli možnost na výstavišti Expo Center Trenčín obdivovat novinky z oblasti elektrotechniky, elektroniky a energetiky, se kterými se přijeli pochlubit vystavovatelé ze Slovenska, Česka, Maďarska, Německa a Bulharska.

Obr. 1. Studenti středních odborných škol prokazovali své znalosti z elektrotechniky

Součástí veletrhu byl tradičně zajímavý doprovodný program. Z této nabídky zaujala především dvoudenní konference na téma koncepce energetické unie EU v kontextu s konkurenceschopností, ale také panelová diskuse Slovenského elektrotechnického zväzu – Komory elektrotechnikov Slovenska, přednášky Fakulty špeciálnej techniky Trenčianské univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne či workshop na téma PROFINET – návrh spolehlivé komunikace a diagnostiky. Nechyběly ani akce, při kterých bylo třeba prokázat jak odvahu, tak znalosti. Do této kategorie patřila např. vědomostní soutěž učňů středních odborných škol elektro (obr. 1), kteří museli prokázat nejen teoretické znalosti, ale také praktické dovednosti při zapojování některých základních instalačních obvodů (schodišťové vypínače, rozběh motorů v zapojení hvězda-trojúhelník aj.). Proběhla také soutěž o nejhezčí expozici veletrhu ELO SYS 2016, ve které první místo získala firma JABLOTRON Slovakia, s. r. o., ze Žiliny (obr. 2).

Obr. 2. Expozice společnosti Jablotron Slovakia byla vyhodnocena jako nejhezčí

Veletrh ELO SYS 2016 byl zdařilou trenčínskou derniérou a letošním 22. komorně laděným ročníkem udělal důstojnou tečku za svým dlouholetým účinkováním v tomto starobylém slovenském městě nad Váhem. Samotný ELO SYS tím však rozhodně nekončí, naopak. Pro jeho organizátora (obr. 3), EXPO Center, a. s., jde o velkou výzvu a významný krok směrem ke spokojenějším návštěvníkům i vystavovatelům.

Obr. 3. Generální ředitel společnosti Expo Center Ing. Pavol Hozlár poděkoval vystavovatelům za jejich přízeň

Jistě bude velmi zajímavé sledovat, jaký bude ten příští 23. ELO SYS 2017, který se bude konat na výstavišti v Nitře současně s nitranským Mezinárodním strojírenským veletrhem od 23. do 26. května 2017. Souběžné veletržní akce, organizované pod odbornou garancí Slovenského elektrotechnického svazu a Svazu strojírenského průmyslu Slovenské republiky, mají společného jmenovatele, a to zvýšení úrovně prezentace strojírenství a elektrotechniky na Slovensku. Navíc lze oprávněně očekávat, že ze spolupráce dvou veletržních správ vzejdou synergické efekty, jež přinesou přidanou hodnotu pro všechny zúčastněné strany.

 (text, foto a video Kl)