Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Elektronické zařízení schopné kompletního rozkladu

4. 9. 2017 | TechXplore | www.techxplore.com

Společná snaha amerických a čínských výzkumníků vyústila v demonstraci elektronického zařízení, schopného kompletního rozkladu za působení vlhkosti ve vzduchu. 

Jak jistě většina z nás ví, vlhkost elektronice nesvědčí. Dlouhodobá expozice vlhkému vzduchu způsobuje oxidaci a výrazně zkracuje životnost zařízení.  Výzkumníci využili tyto poznatky a sestavili elektronické zařízení z materiálů, které se při vystavení vlhkosti rozloží za podstatně kratší dobu než normálně. Rozklad probíhá takovou rychlostí, že zařízení se doslova vypaří. Výzkumníci se v tomto případě spoléhají na odlišnou reakci - hydrolýzu - která funguje díky aktivaci korozivních kyselin v použitých materiálech.

Rozložitelná elektronika

Výzkumníci již dříve sestavili podobná zařízení, pojmenovaná „přechodná elektronika”, ta však fungovala pouze ve vodném roztoku a rozklad probíhal s využitím vodních molekul. Aby dosáhly stejného účinku, výzkumníci nakonec nalezli materiál, který je již znám svou schopností rozkladu ve vlhkém prostředí - polyanhydrid, patřící do skupiny polymerů. Následně stačilo integrovat polymer do elektronických součástek pomocí tenkého filmu.

Celý článek na TechXplore

Image Credit: Gao et al., Sci. Adv. 2017

-jk-