Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Elektronická náplast odolávající potu monitoruje zdravotní stav nositele

5. 7. 2021 | MIT | www.mit.edu

Inženýři z MIT vytvořili ve spolupráci s jihokorejskými kolegy „elektronickou kůži“ odolnou vůči potu neboli náplast doplněnou o senzory, která jednoduše přilne na pokožku a monitoruje životně důležité funkce nositele, aniž by se odlepila i při nadměrném pocení.

Náplast je doplněna o drobné kanálky odvádějící pot – podobně jak to umí naše kůže – které výzkumníci vyleptali napříč ultratenkými vrstvami materiálu. Náplast je perforována způsobem, který připomíná kirigami, což je japonské umění zahrnující stříhání a ohýbání papíru. Tento design zajišťuje odvádění potu z náplasti a zamezuje podráždění pokožky a poškození senzorů.

Elektronická kůže

Kirigami design současně pomáhá přilnout náplasti k pokožce a přizpůsobit se napínání a ohýbání kůže. Tato flexibilita, v kombinaci se schopností materiálu odolávat potu, umožňuje kontinuální monitorování zdravotního stavu nositele po delší dobu, což dosud vyráběné „e-kůže“ neumožňovaly. Výsledky výzkumu, zveřejněné v časopise Science Advances, představují důležitý krok na cestě k výrobě odolných e-kůží s dlouho životností, které mohou posloužit k monitorování postupu rakoviny kůže a ostatních onemocnění.

Celý článek na MIT

Image Credit: Felice Frankel

-jk-