Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Elektromobily Nissan

14. 3. 2017 | NISSAN | www.nissan.cz

Nissan je jedním z průkopníků elektromobility s modely Leaf a e-NV200. V České republice má Nissan čtrnáct autorizovaných dealerů prodávajících a servisujících elektromobily Nissan.

Nissan Leaf byl na evropský trh uveden počátkem roku 2011 a v polovině roku 2013 následovala jeho přepracovaná verze, která se včetně baterií vyrábí v britském Sunderlandu. V současnosti je Nissan Leaf s více než 250 000 prodanými vozy a celkově 3 miliardami najetých kilometrů (cesta k Saturnu a zpátky) světově nejprodávanějším elektromobilem. Cena Nissanu Leaf startuje na částce 730 000 Kč s DPH a nabízí dojezd až 250 km na jedno nabití (NEDC, podle kapacity baterie). Nissan poskytuje na model Leaf 30 kW·h kompletní záruku na 8 let nebo 160 000 km, která se vztahuje na standardní komponenty vozu, speciální elektrické komponenty a kapacitu baterie.

Nissan Leaf
Obr. 1. Nissan Leaf

V roce 2014 uvedl Nissan na trh druhý 100% elektromobil – lehký užitkový vůz Nissan e-NV200, který se vyrábí v Barceloně (obr. 2). Nissan e-NV200 v sobě spojuje oceňované elektrické hnací ústrojí, které převzal z vozu Nissan Leaf, oceněného titulem World Car of the Year 2011, s nejvyšším objemem nákladového prostoru ve své třídě a praktičností vozu Nissan NV200, který získal ocenění International Van of the Year 2010. Vůz e-NV200 je k dispozici v provedení van jako kompaktní praktická dodávka, jako pětimístný osobní vůz ve verzi Combi nebo sedmimístná verze Evalia. Nissan e-NV200 je možné pořídit od 730 000 Kč bez DPH a nabízí dojezd až 170 km na jedno nabití (NEDC). Nissan poskytuje na model e-NV200 kompletní záruku na 5 let nebo 100 000 km, která se vztahuje na standardní komponenty vozu, speciální elektrické komponenty a kapacitu baterie.

Nissan e-NV200
Obr. 2. Nissan e-NV200

Závazek společnosti Nissan v oblasti nulových emisí znamená daleko více než jen vyrobit skvělý vůz. Nissan pomáhá komplexním přístupem utvářet udržitelný ekosystém. Buduje rozsáhlou infrastrukturu nabíjecích stanic, recykluje baterie a po celém světě zavádí projekty vozidlo – síť (V2G).

Na rozvoji infrastruktury nabíjecích stanic i na motivaci k používání elektromobilů spolupracuje společnost Nissan s místními vládami, podniky a dalšími subjekty. Dosud bylo po celém světě rozmístěno více než 13 600 rychlonabíjecích stanic CHAdeMO.

Nissan také pomáhá prodloužit „druhý život“ lithium-iontových baterií elektromobilů. V Evropě mohou díky projektu xStorage (partnerem projektu je společnost Eaton) spotřebitelé šetřit peníze čerpáním energie ze sítě a solárních zdrojů. Tuto energii je možné prodat zpět energetickým společnostem. Komerční využití projektu xStorage umožňuje organizacím s velkou spotřebou energie hlídat hospodaření s energií a využívat ji k chodu společnosti chytřejším a udržitelnějším způsobem.

Více informací o elektromobilech Nissan lze získat na stránkách: http://www.nissan.cz.


Nissan je partnerem konference Perspektivy e-mobility IX, kterou pořádá FCC PUBLIC jako součást doprovodného programu veletrhu AMPER 2017. Přijďte se mimo jiné podívat na prezentaci Strategie elektromobility společnosti Nissan, kterou představí Ing. Veronika Svobodová.


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2017 na straně 90
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021