Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Elektrické instalace OBO Bettermann pro lité podlahy

28. 1. 2021 | Ing. Jiří Burant | OBO BETTERMANN, s. r. o. | www.obo.cz

Elektrické rozvody musí vždy akceptovat použité stavební řešení. Nejinak je tomu v případě souvislých litých podlah z leštěného cementu nebo asfaltového potěru, představujících stále častěji využívaný prvek architektury moderních interiérů.

Elektrické rozvody musí vždy akceptovat použité stavební řešení. Nejinak je tomu v případě souvislých litých podlah z leštěného cementu nebo asfaltového potěru, představujících stále častěji využívaný prvek architektury moderních interiérů.

Oblibu si získaly především díky rozsáhlým designovým možnostem, sahajícím od puristického průmyslového vzhledu až k barevným podlahám s agregovanými vzory a dekorativními prvky. Potenciál pro jejich využití představují především muzea a výstavní prostory, knihovny, moderní kancelářské prostory i vstupní prostory všech druhů budov. Setkat se s nimi však lze stále častěji i v soukromé obytné výstavbě.

Bezešvé podlahy s kamennými vzory (obr. 1) se vyrábějí především pomocí leštěného cementového dvouvrstvého teraco potěru, složeného z podkladového substrátu a opotřebitelné dekorativní vrstvy. Horní otěrová vrstva může být zhotovena na základě individuální architektonické specifikace, včetně obarvení pomocí nejrůznějších druhů kamenných směsí. Stejně tak lze k vytvoření bezešvých litých podlah použít leštěný asfaltový potěr, splňující současně vysoké nároky na tepelnou i zvukovou izolaci a pružnost pochozí podlahové vrstvy.

Obr. 1. Přístrojová nerezová kazeta RKR (Futurium, Berlín)  Obr. 2. Podlahový přístrojový vývod ve struktuře dvouvrstvého betonového potěru
Obr. 1. Přístrojová nerezová kazeta RKR (Futurium, Berlín) - vlevo
Obr. 2. Podlahový přístrojový vývod ve struktuře dvouvrstvého betonového potěru (video)

Elektrické instalace bez mezer

Využití elektroinstalačních kanálových nebo trubkových systémů skrytých ve struktuře podlahové mazaniny k zásobování místnosti silovou elektřinou i daty je dnes již celkem běžnou záležitostí. V místech vzájemného navázání jednotlivých přímých tras podlahových kanálů nebo instalačních trubek se umístí podlahové krabice s příslušnými přístrojovými vývody a uživatelé přistupují k elektrickým instalacím prostřednictvím v nich osazených čtvercových nebo kulatých podlahových přístrojových vývodů.

Kdykoli se má ale tento druh elektrických instalací instalovat do litých potěrových podlah, je ale na použité podlahové systémy kladeno ještě několik dalších požadavků navíc. Leštěný povrch podlahového potěru v podobě dvouvrstvého teraca totiž vyžaduje použití specifické konstrukce podlahového vývodu, neboť struktura tohoto druhu podlahy je, oproti běžné podlaze z cementové mazaniny, složitější (obr. 2). Podlahová krabice se zde výškově niveluje na rovinu izolační mezivrstvy a na konečnou úroveň povrchu hotové podlahy se nastavuje samostatně horní hrana výškově stavitelného přístrojového vývodu. Velmi důležité přitom je, aby mezi povrchovou podlahovou vrstvou a tělesem přístrojového vývodu nevznikaly žádné mezery, ovlivňující nežádoucím způsobem designové řešení jednolité podlahové plochy (obr. 3).

Obr. 3. Přístrojová kazeta OBO RKS s bočním šňůrovým vývodem v lité podlaze  Obr. 4. Čtvercová kazeta OBO RKSN správně osazená v teracové podlaze
Obr. 3. Přístrojová kazeta OBO RKS s bočním šňůrovým vývodem v lité podlaze
Obr. 4. Čtvercová kazeta OBO RKSN správně osazená v teracové podlaze (vpravo)

Přístrojová kazeta jako profesionální kryt

Všechny tyto požadavky splňují kovové přístrojové kazety Ackermann od společnosti OBO, známé i pod označením „Výškově stavitelné přístrojové kazety“, navržené speciálně pro tento druh použití. Jejich konstrukce plně respektuje způsob výroby litých podlah a umožňuje proto snadné leštění povrchové vrstvy potěru, až po rám osazení tělesa kazety. Před nanesením povrchové vrstvy podlahy se do rámu přístrojové kazety vloží montážní ochranný kryt, uzavírající shora celý instalační prostor. Aby při leštění podlahy nevznikaly nežádoucí hrany, lze montážní ochranné víko zdobným potěrem překrýt přes jeho okraj a následně jej leštit společně s potěrem tak dlouho, až je dekorativní horní potěrová vrstva vybroušena přesně k hornímu okraji podlahové krabice (obr. 4). Podlahový vývod je tedy spolehlivě chráněn po celou dobu opracování povrchu podlahy před poškozením a znečištěním při broušení a leštění.

Opláštění bočních stěn tělesa kazety je vysoké 55 mm, takže nad výškově stavitelnou plochu podlahové krabice lze pokládat potěr o celkové tloušťce 60 až 85 mm. Díky konstrukci těla kazety lze potěr pokládat až těsně k jeho okraji, k horní hraně osazení podlahové krabice. Potěr má přitom všude stejnou tloušťku, včetně okraje u podlahové kazety, proto snáší v celé své ploše plné zatížení bez vzniku prasklin.

Osazení ve víku podlahové kazety se následně vyplní stejným dekorativním potěrem, samostatně přebrousí a případně vyleští pomocí vhodných nástrojů. Tímto způsobem instalované těleso přístrojové kazety Ackermann s vloženým víkem tedy představuje čisté profesionální řešení, hladce integrující elektrický přístrojový vývod do povrchu lité podlahy (obr. 5 a obr. 6).

Obr. 5. Čtvercová kazeta OBO RKFN s tubusem pro mokrou údržbu  Obr. 6. Čtvercová kazeta OBO RKSN (Sprengel Museum, Hannover)
Obr. 5. Čtvercová kazeta OBO RKFN s tubusem pro mokrou údržbu
Obr. 6. Čtvercová kazeta OBO RKSN (Sprengel Museum, Hannover)

Do přístrojových kazet v litých podlahách lze pak již vkládat běžné podlahové přístrojové vložky s různorodými konfiguracemi silových zásuvek nebo datových a multimediálních připojovacích modulů. Jsou univerzálně vhodné pro kulaté i čtvercové kovové podlahové kazety OBO z korozivzdorné oceli i mosazi a v závislosti na velikosti použité kazety mohou poskytnout prostor až dvanácti instalačním přístrojům ze systému Modul 45.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021