Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Dva v jednom – Flexibilní kabel zvládne napájení i datovou komunikaci

16. 3. 2017 | Hennlich, s. r. o. | www.hennlich.cz

V oblasti pohonů je použití servomotorů a měničů tradičně spojováno s kombinací dvou typů kabelů – servokabel pro napájení a enkodérový kabel pro odesílání dat o rychlosti otáčení a poloze motoru zpět řídicí jednotce. V poslední době výrobci pohonů stále častěji nabízejí servomotory s jednokabelovou technologií, tzn. přívod energie i výměna dat jsou zajišťovány pouze jedním kabelem, kde je ke komunikaci s enkodérem použita sběrnicová technologie namísto obvyklých kabelů pro měřicí systémy.

Dva v jednom: hybridní servokabely igus se sběrnicovým prvkem
Dva v jednom: hybridní servokabely igus se sběrnicovým prvkem

Hybridní servokabely igus s hyperfaceovou sběrnicí

Firma igus, kterou v Česku výhradně zastupuje společnost HENNLICH, předvídala zmíněný trend a na loňském veletrhu v Hannoveru představila hybridní kabely s integrovaným hyperfaceovým sběrnicovým prvkem. Hlavní výhodou oproti „standardním“ servokabelům je úspora místa – velmi důležitý aspekt při použití v energetických řetězech. Kromě toho není třeba tolik přípojek, což snižuje náklady na příslušenství a instalaci.

Stínění zajišťuje maximální elektromagnetickou kompatibilitu

Kvalitní stínění zabraňuje případnému rušení okolních kabelů v energetickém řetězu. To je důležité hlavně u nově vyvinutých hybridních kabelů, kde jsou citlivé sběrnicové vodiče umístěny přímo v servokabelu. Proto je stínění jednotlivých žil stejně jako celkové stínění kabelu vyrobeno z ohybuodolných pocínovaných měděných drátků s optickým pokrytím 80 %. Vysoká kvalita stínění zaručuje vynikající elektromagnetickou kompatibilitu kabelu.

Stínění zajišťuje maximální elektromagnetickou kompatibilitu Kvalitní stínění zabraňuje případnému rušení okolních kabelů v energetickém řetězu. To je důležité hlavně u nově vyvinutých hybridních kabelů, kde jsou citlivé sběrnicové vodiče umístěny přímo v servokabelu. Proto je stínění jednotlivých žil stejně jako celkové stínění kabelu vyrobeno z ohybuodolných pocínovaných měděných drátků s optickým pokrytím 80 %. Vysoká kvalita stínění zaručuje vynikající elektromagnetickou kompatibilitu kabelu.

Kabel je v souladu s normou UL, CSA a NFPA79.2012 a je odolný vůči olejům. Oranžový vnější plášť podle normy DESINA obsahuje látky zabraňující hoření a neobsahuje halogeny. Uvedený kabel je vhodný zvláště pro použití v obráběcích centrech a v obráběcích strojích, stejně jako v dopravníkové či kryogenní technice.


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2017 na straně 70. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021