Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Dukovany získají palivo třetí generace

1. 8. 2019 | Rosatom | www.rosatom.cz

Palivová společnost TVEL a česká energetická společnost ČEZ podepsaly dohodu o použití jaderného paliva RK-3+v jaderné elektrárně Dukovany. Tento typ paliva patří mezi nejbezpečnější a nejefektivnější na světě.

Ještě před samotným zavezením do reaktoru projde nové palivo náročným licencováním českým Státním úřadem pro jadernou bezpečnost. Využije přitom zkušenosti s provozem analogického typu souborů ze čtvrtého bloku Kolské jaderné elektrárny ležící na severu Ruské federace (od roku 2010). Ještě před jeho komerčním využitím prošlo mimořádně dlouhými a složitými testy.


Výroba paliva pro reaktory VVER-1000 v TVELu

Zásadním rozdílem palivové kazety typu RK-3+oproti předchozím generacím je vylepšená konstrukce, která zlepšuje fyzikální a hydraulické vlastnosti paliva. Nové uspořádání umožňuje mimo jiné dosahovat větších rozestupů palivových proutků, což optimalizuje poměr vody a uranu v aktivní zóně reaktoru a celkově zvyšuje efektivitu provozu jaderného paliva. Ve výsledku tak bude možné mírně prodloužit palivovou kampaň a dál optimalizovat provoz.

„Palivová společnost TVEL nabídla partnerům z ČEZ nejbezpečnější a nejefektivnější palivo, které má naše společnost k dispozici. Nový projekt na přechod Dukovan na palivo RK-3+pomůže optimalizovat strategii palivových cyklů této elektrárny a dál zvýší bezpečnost i ekonomickou efektivitu jejího provozu,“ uvedl viceprezident pro vědecko-technickou činnost společnosti TVEL Alexandr Ugrjumov.


Palivo RK-3 nepoužívá vnější plášť

V jaderné elektrárně Dukovany jsou provozovány čtyři bloky typu VVER-440, každý s instalovaným výkonem 510 MWe, které byly spuštěny v letech 1985 až 1987. Ročně vyrobí přes 13 TWh elektřiny a pokrývá zhruba 20 % spotřeby elektřiny v Česku. Společně s elektrárnou Temelín (dva bloky VVER-1000) se podílí na výrobě elektřiny v zemi ze 35 % a Česko díky tomu patří mezi desítku zemí s největším podílem jaderné energetiky v energetickém mixu. Obě české jaderné elektrárny nyní používají palivo vyráběné podnikem MSZ v Elektrostalu, který představuje součást TVELu.

Tiskové materiály Essential Communication


Palivová společnost Rosatomu TVEL spojuje podniky pro fabrikaci jaderného paliva, pro konverzi a obohacování uranu a pro výrobu obohacovacích centrifug a také výzkumné a konstrukční instituty. Je jediným dodavatelem paliva pro jaderné elektrárny v Ruské Federaci a celkově zabezpečuje jaderné palivo pro 76 energetických bloků v 15 zemích světa. Dále vyrábí palivo pro výzkumné reaktory v 8 zemích světa a pro ruské jaderné ledoborce. Každý šestý energetický reaktor na světě pracuje díky palivu vyrobenému TVELem.