Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Druhé čtvrtletí ve znamení stabilního provozu a vyššího zisku

15. 9. 2017 | ČEPS, a.s. | www.ceps.cz

V rozvodně Hradec u Kadaně probíhaly od konce června zkoušky PST transformátorů (phase-shifting transformers), které umožnily úspěšné spuštění i dalších dvou strojů. Toky elektrické energie z východní části Německa tak dispečeři nyní regulují na obou propojovacích 400kV linkách.

Instalace PST transformátorů zvýšila ochranu přenosové soustavy České republiky. Nastavení regulačních odboček je komunikováno se zahraničními partnery v rámci přípravy provozu s primárním cílem zajistit spolehlivost provozu elektrizačních soustav v celém regionu.

„Díky těmto speciálním strojům nemusíme tak často využívat nákladná nápravná opatření pro udržení stability sítě. Bez PST transformátorů by mezinárodní redispečinky byly zvláště mohutné a nákladné. Nelze se však na druhou stranu domnívat, že spuštění transformátorů s regulací fáze kompletně řeší problém přetoků,“ říká Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS, a.s.

Během druhého čtvrtletí byly PST transformátory aktivně využívány v 25 dnech. Od svého spuštění v polovině ledna tak tyto stroje přispěly k omezování protékajícího výkonu přes naši přenosovou soustavu celkem v 73 dnech.

V úterý 6. června regulovali dispečeři ČEPS až na 23. odbočku PST, tedy nejvíce od jejich spuštění (maximum je 32 odboček). Důvodem byla vyhrocená provozní situace. Konkrétně na Balkáně byl nedostatek elektrické energie, deficit okolo 1 000 MW pociťovala i soustava České republiky, a to kvůli nedostupnosti řady zdrojů, zároveň docházelo k velkým přetokům napříč kontinentem ve směru severozápad – jihovýchod.

„Díky koordinaci se sousedním, polským provozovatelem přenosové soustavy, který své PST transformátory nastavil až na krajní odbočky, nedošlo k situaci, která by ohrožovala bezpečný provoz propojených soustav,“ dodává Kalina.

Za první pololetí dosáhla společnost ČEPS zisku před zdaněním 1,5 miliardy korun. V meziročním srovnání jde o nárůst, a to o téměř 275 milionů korun. Právě stabilní hospodářské výsledky jsou také důvodem obhájení vysokého ratingového hodnocení. Agentura Moody's potvrdila zachování toho stávajícího na úrovni A2. Takové hodnocení je pouze o jeden stupeň nižší než rating České republiky a zaručuje společnosti ČEPS dobré podmínky pro financování jejích potřeb.

Provozovatel přenosové soustavy i nadále realizuje svůj nákladný investiční program. Především se jedná o rekonstrukci plynem izolované části rozvodny Chodov, která výrazným způsobem ovlivní spolehlivost zásobování hlavního města Prahy, rozšíření, rekonstrukci a přeústění transformovny Kočín, výstavbu nové transformovny Vernéřov, výměnu transformátorů v transformovnách Chrást a Horní Životice a modernizaci vedení V404 Nošovice – Varín. Jedná se o významné stavby zvyšující spolehlivost soustavy a její přenosové schopnosti.

Ve sledovaném období bylo přeneseno celkem 32 132 GWh elektrické energie.

Tiskové materiály ČEPS

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021