Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Dosud největší plovoucí solární elektrárna byla uvedena do provozu v Japonsku

12. 6. 2015 | KYOCERA Solar | global.kyocera.com

Slavnostní ceremoniál se konal na konci května, kdy japonská společnost Kyocera uvedla do provozu svojí třetí plovoucí solární elektrárnu. Zařízení s výkonem 2,3 MW bude každoročně vyrábět 2 680 megawatt hodin, což je dostatečný výkon pro 820 typických domácností.

Důvod stavby fotovoltaických elektráren na moři je jednoduchý. Japonsko je země s vysokou hustotou zalidnění a hledání vhodné plochy na zemi pro instalaci panelů je stále obtížnější. Právě plovoucí elektrárny by mohly být pro ostrovní zemi řešením podobně jako větrné off-shore farmy pro přímořské státy severní Evropy. Kyocera spustila tuto elektrárnu v prefektuře Hyogo, jako třetí v pořadí. Zároveň připravuje instalaci 13,4 MW na vodní nádrži Chiba.

Panely jsou namontovány na platformě z polyetylenu vysoké hustoty, který je možné recyklovat ze 100 %. Zároveň je projektovaná, aby vydržela nepříjemné povětrnostní podmínky a to až do síly tajfunu. Podle společnosti Kyocera plovoucí fotovoltaické panely větší účinnost, než ty konvenčně umístěné na střechách nebo volné půdě, díky chladivému efektu mořské hladiny. 

Celá zpráva na stránkách KYOCERA
Image credit: KYOCERA TCL

(pp)