Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Dosud největší plovoucí solární elektrárna byla uvedena do provozu v Japonsku

30. 11. -0001 | Azerbaijan News | 1news.az

Slavnostní ceremoniál se konal na konci května, kdy japonská společnost Kyocera uvedla do provozu svojí třetí plovoucí solární elektrárnu. Zařízení s výkonem 2,3 MW bude každoročně vyrábět 2 680 megawatt hodin, což je dostatečný výkon pro 820 typických domácností.

Důvod stavby fotovoltaických elektráren na moři je jednoduchý. Japonsko je země s vysokou hustotou zalidnění a hledání vhodné plochy na zemi pro instalaci panelů je stále obtížnější. Právě plovoucí elektrárny by mohly být pro ostrovní zemi řešením podobně jako větrné off-shore farmy pro přímořské státy severní Evropy. Kyocera spustila tuto elektrárnu v prefektuře Hyogo, jako třetí v pořadí. Zároveň připravuje instalaci 13,4 MW na vodní nádrži Chiba.

Panely jsou namontovány na platformě z polyetylenu vysoké hustoty, který je možné recyklovat ze 100 %. Zároveň je projektovaná, aby vydržela nepříjemné povětrnostní podmínky a to až do síly tajfunu. Podle společnosti Kyocera plovoucí fotovoltaické panely větší účinnost, než ty konvenčně umístěné na střechách nebo volné půdě, díky chladivému efektu mořské hladiny. 

Celá zpráva zde 1news.az

Image credit: KYOCERA TCL, Press releases

 

(pp)