Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Dosažení důležitého bodu na cestě k nové definici kilogramu

22. 6. 2016 | NIST | www.nist.gov

Moderní verze klasické balanční váhy v laboratoři Národního institutu standardů a technologie (NIST) právě pomohla vědcům přiblížit se o krok blíže k nové a přesnější definici kilogramu.

Nová wattová váha pod názvem NIST-4 provedla své první měření základní fyzické veličiny zvané Planckova konstanta (označované písmenem h) s přesností na 34 částic na miliardu a potvrdila tak, že může být použita mezinárodní komunitou vědců k redefinování kilogramu, k čemuž má dojít v roce 2018.

Vědci na cestě k nové definici kilogramu

Redefinování kilogramu - jehož cílem není změnit hmotnost kilogramu, ale spíše ji definovat v rámci neměnné základní fyzické veličiny - bude mít zanedbatelný vliv na náš každodenní život. Zbaví nás ale nepříjemné nejistoty v definování oficiální hodnoty hmotnosti kilogramu, která se postupem času mění. Stačí jeden dotek a koule představující hmotnost kilogramu sníží svůj objem.

Klíčem k nové definici kilogramu je přesné měření Planckovy konstanty umožňující způsob, jakým přirovnávat hmotnost ke konkrétnímu množství elektrické energie, která může být vyjádřena jako funkce h. Známe-li přesnou hodnotu h, dokážeme sestrojit elektromagnet a změřit přesné množství elektrického proudu, které je zapotřebí ke zdvižení jednoho kilogramu ze země a k definici kilogramu ve smyslu proudu. Tuto myšlenku se vědci snaží demonstrovat pomocí zařízení zvaného wattová váha, která dokáže porovnat fyzickou hmotnost s pečlivě změřenou hodnotou elektrického proudu.

Celý článek na NIST

Image Credit: NIST

-jk-