Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Doplňkový sortiment ZPA Smart Energy

13. 3. 2018 | ZPA Smart Energy | www.zpa.cz

Společnost ZPA Smart Energy, a. s., je odborné veřejnosti známa zejména jako největší výrobce elektroměrů a přijímačů HDO. Je to jediná firma, která se v České republice tomuto oboru věnuje plně od vývoje, přes výrobu a prodej až po pozáruční servis. Za léta působení na domácím a evropském trhu si firma ZPA Smart Energy vydobyla renomé flexibilního a spolehlivého partnera. Díky mnohaletým zkušenostem dodává na trh výrobky, které jsou vyvinuty přesně podle představ distributorů elektrické energie, co se týče přesnosti měření, jednoduchosti montáže i požadavků na jejich rozšířené funkce.

Hlavním prvkem v nabídce je (a ještě nějakou dobu bude) segment digitálních statických elektroměrů. V poslední době jsou elektroměry vybavovány komunikačními moduly, a mohou tak poskytovat množství údajů po komunikačních linkách i bezdrátově. Součástí nabídky se staly i komunikační moduly a multiutilitní odečtový software. Energetický software se stává významnou částí sortimentu ZPA, bez kterého by bylo velmi obtížné nabídnout komplexní službu a uspět na domácím i světovém trhu.

Výrobní možnosti ve spolupráci s vývojovým a konstrukčním oddělením umožňují ZPA zařadit do nabídky výrobků také specializované elektronické přístroje, vyráběné v malosériových a kusových objemech pro potřeby distributorů elektrické energie i montážních firem.

Optické hlavice USB-1 a S10-BT

USB-1 je optická hlavice určená pro provádění odečtů z elektroměrů, přijímačů HDO a dalších zařízení prostřednictvím rozhraní USB. Optická hlavice (také optosonda) převádí optické signály v infračerveném spektru (modulované sériovým rozhraním) na sběrnici USB. Obsahuje optoelektronický vysílač, přijímač a převodník sériového rozhraní UART na USB. Nabízena je rovněž v provedení sériového portu RS-232 s konektorem DB-9.

Doplňkový sortiment ZPA - optická hlavice S10-BTObr. 1. Optická hlavice S10-BT

Hlavice S10-BT převádí optické signály v infračerveném spektru (modulované sériovým rozhraním) na virtuální sériový port Bluetooth (SPP). Umožňuje galvanicky oddělenou bezdrátovou komunikaci. Obsahuje optoelektronický vysílač, přijímač, akumulátor, modul Bluetooth a mikroprocesor pro řízení komunikace. Hlavice S10-BT je vybavena také sadou indikačních LED pro identifikaci provozního režimu a stavu baterie. Zařízení může obsahovat krytku optického rozhraní, kabel USB pro nabíjení akumulátoru, šňůru s karabinou na krk, poutka pro připevnění sondy a krytky ke karabině, popř. pouzdro na opasek. Hlavice S10-BT (obr. 1) je dobíjena pomocí konektoru micro USB (5 V DC), a tudíž lze dobíjet akumulátor z kteréhokoliv PC nebo jiného standardizovaného zařízení s konektorem USB. Jako volitelné příslušenství lze doobjednat síťový nabíječ (230 V).

V optosondách je zabudován toroidní magnet, který umožňuje jejich odnímatelné uchycení k povrchu zařízení a zároveň i centrování v místě optického rozhraní.

Galvanický oddělovač SN-1

Galvanický oddělovač SN-1 je novinkou v sortimentu ZPA. Jde o jednosměrný jednokanálový přístroj, vyvinutý jako speciální rozhraní určené k jednosměrnému galvanickému oddělení výstupů měřicích soustav, popř. elektroměrů od dalšího návazného zařízení, které slouží pro sběr dat. SN-1 je vybaven vlastním zdrojem napájení a zároveň napájí signální výstup (S0) z elektroměru. K signalizaci připojení k elektroměru a následnému zařízení jsou použity dvě červené LED. Galvanický oddělovač splňuje požadavky na bezpečnost podle ČSN EN 61010 a ČSN EN 62053-31.

Poruchová signalizační zařízení PSZ a PSX

PSZ je programovatelné signalizační zařízení určené k hlášení poruchových stavů, které jsou přivedeny na vstupy zařízení v podobě dvouhodnotových napěťových úrovní. Po zakoupení speciálního kabelu si zákazník může modifikovat některé funkce. PSZ je určeno k montáži do panelu. Konstrukční uspořádání je modulové a lze vybírat z osmi velikostí, podle počtu signalizovaných poruch (PSZ6 až PSZ62). Liší se pouze šířkou, výška a hloubka jsou u všech typů shodné.

Doplňkový sortiment ZPA - poruchové signalizační zařízení PSX601Obr. 2. Poruchové signalizační zařízení PSX601

PSX je malý řídicí automat (obr. 2), svou funkcí velmi podobný PSZ. Neobsahuje však signálky a tlačítka a je určen především k montáži na lištu DIN.

Záznamník událostí ZU20

ZU20 je zařízení pro záznam událostí na čtyřech napěťových vstupech, které může být uchyceno na lištu DIN. Zařízení registruje přítomnost napětí 230 V mezi testovacími svorkami a záznamy o změnách ukládá do vnitřní paměti typu flash. Dále zaznamenává čas začátku výpadku a obnovení napájecího napětí. Časový záznam o jednotlivých událostech může být vyčten s použitím rozhraní USB pomocí přiloženého softwaru. Údaje o zaznamenaných událostech lze filtrovat podle různých parametrů a uložit pro případné další zpracování.

Simulátor zátěže SZE10

Simulátor zátěže elektroměru je určen pro orientační kontrolu funkce elektroměru zapojeného v rozváděči. Kontrola je prováděna na elektroměru, který je připojen standardním způsobem a odběrné místo je pod napětím. Z měřeného elektroměru je po nakontaktování napájen i SZE10 (neobsahuje vlastní zdroj energie). Do proudového obvodu elektroměru vnucuje proud přibližně 10 A, kde velikost proudu kolísá v závislosti na změnách síťového napětí. SZE10 (obr. 3) je navržen pro napájení jmenovitým napětím
230 V/50 Hz, umožňuje však i kontrolu elektroměrů připojených v síti 120 V/50 Hz (mimo provedení SZE10 – 2Z) – v tom případě však bude proud simulovanou zátěží poloviční.

Doplňkový sortiment ZPA - simulátor zátěže SZE 10Obr. 3. Simulátor zátěže SZE 10

Zkušební svorkovnice ZS1b, ZS1c, ZS4

Zkušební svorkovnice jsou určeny pro elektrická zařízení, kde je požadována výměna nebo kontrola měřicích přístrojů během provozu (při odpojování nebo připojování elektroměrů v sekundárních obvodech měřicích proudových a napěťových transformátorů) a kde je nutné dodržet podmínku nepřerušení sekundárních obvodů měřicích proudových transformátorů. Před nahodilým dotykem živých částí je zkušební svorkovnice chráněna plastovým krytem a popř. zaplombována.

Ke zkušební svorkovnici ZS1c lze jako příslušenství objednat jistič nebo pojistkový odpínač, který nahrazuje externí odpínací prvek napěťových obvodů.

Univerzální kryt přívodu elektroměru KP01

Univerzální kryt přívodu elektroměru zabezpečuje živé části přívodních kabelů po odmontování elektroměru.

Výrobky z produkce ZPA Smart Energy
Obr. 4. Výrobky z produkce ZPA Smart Energy

Připevňuje se na desku rozvodnice v místě odběrného elektrického zařízení. K uchycení se využívají standardní montážní body. Kabely se buď opatří izolací a zafixují mezi zuby hřebene, který je součástí výlisku krytu, nebo se zasunou do svorkovnice a spolu s ní se volně vloží do krytu. Kryt se uzavře, zaplombuje a tím se zajistí trvalé krytí přívodní instalace nízkého napětí. Víko krytu je dodáváno v provedení čirém či neprůhledném.


 Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2018 na straně 46. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021