Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Dokážeme pokrýt energetickou náročnost nově vznikajících megaměst?

5. 8. 2015 | Singularity HUB | www.singularityhub.com

Existuje velká šance, že právě vy žijete ve městě. Skutečností je, že v současné době žije ve městech více než polovina lidského pokolení a očekává se, že do roku 2050 už to budou dvě třetiny.

Zatímco menší města se ve snaze zvýšit počet obyvatel snaží o modernizaci, jejich obyvatelé pochází spíše z chudších vrstev a hledají práci a základní potřeby, měřítko potřeb megaměst (město s více než 10 miliony obyvatel) je na nesrovnatelné úrovni. Za posledních 25 let se počet megaměst po celém světě rozrostl z 10 na 28 a staly se domovem téměř půl miliardy obyvatel planety. Pokud to takhle půjde dál, v roce 2030 se dočkáme 41 megaměst.

Počet megaměst narůstá

Navyšování počtu megaměst a jejich neustálé rozpínání však přináší problémy - energetická náročnost se brzy může stát neúnosnou. A jak se postavíme k řešení těchto požadavků bude mít zásadní a potencionálně zničující efekt na životní prostředí. Situace se z dnešního pohledu jeví negativně - i když 6,7 procenta celosvětové populace dnes žije v megaměstech, jejich spotřeba energie produkuje 12,6 procent celosvětového odpadu.

Ve své řeči na konferenci pořádané Singularity University navrhl řešení Gregg Maryniak, předseda fakulty Energy & Environmental Systems. Lidé by mohli získávat energii ze slunečního záření na orbitu Země.

Celý článek na Singularity HUB

Image Credit: Dollarphotoclub 

-jk-