Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Dobré výsledky na nejistém trhu

15. 11. 2012 | |

Společnost ABB ve třetím čtvrtletí roku 2012 vykázala stálý příjem zakázek a vyšší tržby, a to navzdory složitému makroekonomickému prostředí. Společnost využila svého vyváženého působení na trhu, zejména lepšího přístupu na trh automatizace v Severní Americe, který získala prostřednictvím nedávných akvizic.

Zakázky v oblasti energetiky byly nižší než ve stejném období loni, kdy ABB realizovalo velkou zakázku větrné elektrárny na moři. S vyloučením této zakázky pak zakázky v oblasti energetiky vzrostly o 10 %, a to díky investicím výrobců a distributorů energií do přenosu energie. Zakázky v oblasti automatizace vzrostly o 13 % (organický růst) díky poptávce průmyslu po vyšší produktivitě, a to hlavně v Evropě a Severní Americe a v sektoru těžby a námořní dopravy.

Provozní zisk (EBITDA) a provozní marže skupiny byly nižší než ve velmi dobrém třetím čtvrtletí loni, a to hlavně v důsledku realizace zakázek v oblasti energetiky s nižší cenou ze zásoby zakázek, byly však vyšší než ve druhém čtvrtletí roku 2012. Provozní zisková marže v divizi Výrobky pro energetiku byla na stejné úrovni jako ve druhém čtvrtletí 2012. Úspora nákladů skupiny ve čtvrtletí činila přibližně 280 milionů USD. Vykazované výsledky společnosti ABB nadále negativně ovlivňoval silnější americký dolar.

Nad zvýšenými hotovostními toky divizí převážil odliv hotovosti ze zajišťovacích operací společnosti v důsledku silnějšího amerického dolaru.

„Je pro nás povzbuzením, že dokážeme dosahovat růstu a udržovat ziskovost spolehlivě v našem cílovém pásmu navzdory složitému makroekonomickému prostředí,“ uvedl Joe Hogan, generální ředitel společnosti ABB. „Nadále úspěšně realizujeme úspory nákladů a dosahujeme růstu v oblasti služeb, což jsou dvě naše hlavní strategické iniciativy. Vyplácí se také geografické vyvážení v oblasti automatizace směrem k Severní Americe.“

„To nám skýtá důvod k opatrnému optimismu,“ uvedl Hogan. „Krátkodobá viditelnost na trhu je omezená a kolísavost trhu je vysoká. V tomto prostředí se v blízké budoucnosti nadále soustředíme na konkurenceschopnost nákladů a využití našeho silného portfolia a geografického vyvážení k využívání příležitostí pro ziskový růst.“

(tiskové mateiály ABB, s.r.o.)

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021