Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Do roku 2018 budou obnovitelné zdroje tvořit čtvrtinu světové spotřeby energie

28. 6. 2013 | |

Nová zpráva Mezinárodní energetické agentury (IEA) říká, že výroba světové energie z obnovitelných zdrojů do roku 2016 přesáhne množství energie vyrobené ze zemního plynu a bude odpovídat dvojnásobku množství energie vyrobené z atomového jádra. Do roku 2018 budou podle zprávy obnovitelné zdroje tvořit téměř čtvrtinu celosvětového energetického mixu. V roce 2012 přesáhnul objem elektrické energie vyrobené na celém světě z obnovitelných zdrojů celkovou spotřebu elektřiny v Číně.

Podle zprávy by měl podíl energie z tohoto nejrychleji rostoucího energetického sektoru v dalších pěti letech vzrůst o 40 procent. Navíc podíl ne-vodních zdrojů jako je větrná, solární, bio- a geo- energie se zdvojnásobí, takže tato podskupina obnovitelných zdrojů dosáhne v roce 2018 celkového podílu 8 % (v roce 2011 to byly 4 % a v roce 2006 dokonce jenom 2 %).

Zpráva upozorňuje také na některá nedořešená témata, která rozvoj obnovitelných zdrojů brzdí, jako je debata o prostředcích vynakládaných na dotace pro tyto zdroje v některých evropských zemích, které přitom zažívají stagnaci ekonomiky a zvýšenou poptávku po energii. V takovém prostředí jsou nesystémové dotace spíše zdrojem nejistoty pro možné investory. Co je třeba, jsou dlouhodobě stanovené strategie podpory a spolehlivý stabilní systém regulace slučitelný se společenskými zájmy.

Zpráva vznikla pod vlivem prudkého rozvoje zařízení na výrobu energie z obnovitelných zdrojů v roce 2012, kdy jejich podíl celosvětově přesáhnul 8 % a to i přes řadu překážek v podobě stavu ekonomiky a regulačních opatření v některých regionech, a dosáhl tehdy ročního úhrnu 4860 TWh, což je více než odhadovaná energetická spotřeba Číny za toot období.

Trendy opravňující k optimismu ohledně dalšího vývoje uvádí zpráva dva:

  • Rostoucí investice a rozvoj na rozvíjejících se trzích, kde obnovitelné zdroje pomáhají uspokojovat rostoucí poptávku po elektrické energii.
  • Ceny energie z obnovitelných zdrojů jsou čím dál tím konkurenceschopnější a v některých případech a regionech dokonce výhodnější než energie z klasických zdrojů.

Bližší informace naleznete například ZDE

foto: daniel john riedl, WiNG, WikiMedia Commons