Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Dnes začal 27. ročník mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH

20. 9. 2016 | ABF, a.s. | www.abf.cz

FOR ARCH představí více než 800 vystavovatelů ze 14 zemí světa a bohatý doprovodný program.

Sedmadvacátý ročník největšího mezinárodního stavebního veletrhu v České republice FOR ARCH představí od 20. do 24. září 2016 v PVA EXPO PRAHA více než osm set vystavovatelů z více než čtrnácti zemí světa. Jedná se o vyvrcholení celoročního projektu zaměřeného na podporu stavebnictví. FOR ARCH tematicky doplní veletrhy FOR STAV, FOR THERM, FOR WOOD nebo BAZÉNY, SAUNY & SPA. V rámci doprovodného programu se uskuteční odborné konference za účastí předních osobností v oboru, významné celonárodní architektonické soutěže i praktický program pro podnikatele a širokou veřejnost. Absolutní novinkou veletrhu je nezávislé a bezplatné STAVEBNÍ PORADENSKÉ CENTRUM. Generálním partnerem veletrhu FOR ARCH 2016 je Skupina ČEZ.

Osobnosti státní i komerční sféry otevřou důležitá témata

Veletrh FOR ARCH bude hostit největší KONFERENCI ŘEDITELŮ PROJEKTOVÝCH SPOLEČNOSTÍ 2016 v České republice, pořádanou CEEC Research a GRAITEC, na které vystoupí ministr financí ČR Andrej Babiš nebo ministryně pro místní rozvoj ČR Karla Šlechtová. Zastoupeny budou dále úřady jako Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Ministerstvo dopravy ČR, Ministerstvo životního prostředí ČR, Svaz měst a obcí ČR, Hospodářská komora ČR a významné firmy v oboru. Konference KVALITA PRACÍ A MATERIÁLŮ VE STAVEBNÍM PROCESU se bude věnovat především představení připravovaného nového zákona o stavebních výrobcích, který se aktuálně připravuje, a dále problematice dokumentace a specifikaci pro správné použití a zabudování výrobků na stavbě a uplatnění BIM. Svaz měst a obcí ve spolupráci s Kontem Bariéry potom představí projekt MĚSTA BEZ BARIÉR.

Veletrh uvede významné architektonické soutěže

Tradičně proběhne na veletrhu FOR ARCH hned několik architektonických soutěží. Představena zde bude výstava patnácti finalistů soutěže STAVBA ROKU 2016, která bude spojena s hlasováním CENY VEŘEJNOSTI. Cílem STAVBY ROKU je seznámit nejširší odbornou i laickou veřejnost s úrovní českého stavitelství a architektury. Slavnostně zde proběhne také vyhlášení vítěze soutěže ARCHITEKT ROKU 2016, kterého zvolí odborná porota složená z předních osobností architektury. Tento čestný titul je udělovaný každoročně osobnosti, která vynikla, nebo dlouhodobě vyniká v oblasti architektury, a která se významně podílí na jejím dobrém jméně. Společnost ABF, a.s. chce jako vypisovatel touto cenou poukázat na důležitost role architektů ovlivňujících kvalitu života a kulturní rozvoj společnosti. Novinkou v této soutěži je zvláštní cena ARCHITEKT OBCI, jejímiž vypisovateli jsou Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Svaz měst a obcí ČR a Moderní obec. Cílem tohoto ocenění je poukázat na nutnost dobré spolupráce mezi architektem a samosprávou při tvorbě a plánování obce. Protože veletrh FOR ARCH podporuje nejen profesionální architekty, ale také mladé a talentované osobnosti, pořádá souběžně přehlídku mladých a začínajících architektů YOUNG ARCHITECT AWARD. Dvacetileté výročí zde oslaví také soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO.

Praktický program pro širokou veřejnost i podnikatele

Absolutní novinkou veletrhu FOR ARCH je nezávislé STAVEBNÍ PORADENSKÉ CENTRUM, které bude pořádat Středisko vzdělávání a informací ČKAIT. Patnáct odborníků zde bude podávat návštěvníkům odpovědi na základní otázky ohledně stavebnictví. Další novinkou veletrhu jsou denní témata, kterým se budou konzultanti věnovat. Konkrétně se jedná o kvalitu výrobků, řízení energetické náročnosti, odborné vzdělávání, fenomén chytrý dům nebo stavbu domu svépomocí. Cenné informace zprostředkuje také konference JAK KOUPIT BYDLENÍ, která vznikla ve spolupráci s webovým portálem ESTAV. Ta se bude zabývat praktickými otázkami, jako je problematika výběru bydlení, správný postup při koupi bydlení, cena nemovitosti a mnohé další. Inspirativní bude i konference STAVBA DOMU SVÉPOMOCÍ. Tato největší svépomocná akce roku se zaměří na stavbu pasivního domu. Pro podnikatele v oblasti stavebnictví jsou speciálně připravena B2B obchodní jednání MATCHMAKING BUSINESS MEETINGS, která umožňují setkání s evropskými podnikateli a navazování nových kontaktů na evropském trhu.

Letošní soutěž GRAND PRIX se stala partnerem RABF

Nedílnou součástí veletrhu FOR ARCH je soutěž GRAND PRIX. Hodnotí se zde nejlepší exponáty či technologie, přičemž se odborná porota zaměří hlavně na technické parametry, progresivní technologie, netradiční nápad, mimořádnou kvalitu za přijatelnou cenu, materiál, ekologické hledisko, energetickou úspornost i možnosti uplatnění na trhu. Novinkou letošního ročníku je zařazení přihlášených výrobků do bodového hodnocení kvality, tzv. RABF (Rating by Architecture and Building Foundation). RABF slouží jako objektivizovaná reference, zpracovává se samostatně pro dodavatele staveb a fyzické osoby, tedy autory a projektanty, právnické osoby, zhotovitele projektové dokumentace dokončených staveb a pro dodavatele výrobků a technologií pro přípravu a realizaci staveb. Za zrodem ratingu stojí Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Podrobnosti naleznete na oficiálních webových stránkách www.forarch.cz.

Tiskové materiály ABF