Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

DMM6500 není jen ozdobou stolu

20. 3. 2020 | Conrad Electronic Česká republika, s. r. o. | velkoobchod.conrad.cz

Je možné si představit život bez multimetru – pomocníka všech elektrotechniků, který může díky svým rozměrům doprovázet svého uživatele na každém kroku? Role takové měřicí techniky je v praxi nezastupitelná. Ale jen do chvíle, než začne sama narážet na své limity. A to se může stát docela rychle.

Dost bylo překážek

Jakmile přístroj přestane vyhovovat z hlediska citlivosti, dosahované třídy přesnosti nebo např. stability, nepomůže mu ani pestrobarevné rozhraní. Co ale v případě precizních laboratorních systémů? Budou se jejich skvělé předpoklady s dotykovým ovládáním také vzájemně vylučovat? Zažitá představa stolního měřidla s množstvím tlačítek by mohla svádět ke kladné odpovědi. Zvláště, když i spousta lepších modelů zná jen zobrazování po vzoru sedmi segmentů a jediná tečka, které je dáno se hýbat, bude navíc desetinná.

Laboratorní technika patří do vyšší kategorie – profesionální a vybavená nástroji, které ostatní ve své výbavě nemají. Avšak ani proto nemůže pracovat těžkopádně a obsluha se v ní nemůže začít „ztrácet“. Člověk umí navrhnout důmyslné, a tudíž i složité elektronické systémy (viz blog https://blog.conrad.cz/svet-je-nebezpecne-misto-pro-cloveka-i-pro-techniku), znamená to ale, že by měly být komplikované také měřicí a testovací přístroje, které se přitom využívají? Dokonce i navenek? Zařízení s logem Keithley a doplňující informací A Tektronix Company takové není.

Obr. 1. Precizní značkový multimetr DMM6500 od firmy Keithley
Obr. 1. Precizní značkový multimetr DMM6500 od firmy Keithley

Hovoří jasnou řečí

Který inženýr si neporadí i s velmi složitým rozhraním? Ale opravdu chce usínat s uživatelskou příručkou, nebo spíše smysluplně pracovat? O správné odpovědi se lze nejlépe přesvědčit s novou laboratorní technikou.

Stolní 6,5místné multimetry DMM6500 výrobce představil v dubnu 2018, zatímco k létu 2019 se datuje zatím poslední revize dokumentace. Široký záběr programovatelného přístroje s patnácti měřicími funkcemi dokládá text na více než 1 200 stranách manuálu pro pokročilé. Do začátku si však elektronik vystačí i s útlejší příručkou s téměř sto stranami nebo s rychlým návodem pětinového obsahu. Popřípadě jen stačí zkontrolovat nastavenou velikost napětí na pojistkovém modulu, ukázkově zapojit dlouhý síťový kabel, stisknout mikrospínač a po zahřátí začít rovnou přesně měřit. Například s rozlišením 100 nV, 1 μ Ω, 10 pA či 0,1 pF.


Obr. 2. Grafický barevný displej DMM6500 má velikost 12,7 cm

Co dokáže pět palců

Každý přístroj bude mít svou dominantu, která poutá pozornost. V případě DMM6500 měří 12,7 cm (5") a poslouží při srozumitelném zobrazování a rovněž dotykovém ovládání. Graficky, v barvách a přirozeně. Něco takového se mělo objevit už mnohem dříve. Proto je možné rychle zapomenout na zdlouhavá nastavování, nevýrazné číslice nebo špatně čitelné jednotky. Keithley má dost místa a umí s ním i chytře nakládat.

Ve výchozím režimu se displej dělí na dvě části. Horní polovina je vyhrazena zejména pro měřené hodnoty, doplňující informace a třeba pohodlnou změnu rozsahu, zatímco dolní část je již rolovací. Zde uživatel vybírá jednotlivá měření, provádí vybraná nastavení, odečítá statistické údaje, souběžně sleduje výsledky druhého měření nebo přístroji umožní vynášet hodnoty přímo na časové ose. Posledně zmiňovaná funkce zvláště vynikne při vykreslování přes celou obrazovku. Jestliže elektronik nechá stejným způsobem zobrazovat i číselné údaje, může výsledky odečítat z ještě větší vzdálenosti.


Obr. 3. Displej rovněž slouží k dotykovém ovládání

Rozlišení panelu je dostačující a potěší též velkorysé pozorovací úhly. Snad jen minimální úroveň jasu by mohla být ve tmě o něco nižší. Dotykový panel výrobce lehce zapustil, což však může komplikovat zadávání povelů v blízkosti okrajů. Displej navíc zabírá skoro celou výšku předního panelu a znesnadňuje tím ovládání ve své dolní části. Na pracovním stole takový nedostatek částečně řeší dvě výklopné nožičky z plastu. Škoda, že je ale výrobce Keithley nevybavil pryžovými lemy, když stejný materiál již jednou použil na odnímatelnou ochranu všech rohů přístroje.


Obr. 4. Přední panel je pečlivě a přehledně zpracován

Tlačítek jako šafránu

Úplně vytlačit klasická tlačítka s jistým stiskem se naštěstí nepodařilo. Bude jich ale výrazně méně, než je uživatel možná zvyklý, a také mezi nimi nenalezne žádnou šipku. Bylo tedy zvoleno osm ovládacích prvků, po čtyřech na každém boku displeje. Ty okamžitě zpřístupní domovskou obrazovku, vyvolají hezké grafické menu se šesti hlavními skupinami položek, umožní pracovat s aplikacemi a postarají se o srozumitelnou nápovědu vztahující se vždy k aktuální situaci. Jindy zase ponesou označení Enter, Exit, Function či Trigger. S dotykovým panelem nesoutěží, pouze jej doplňují.

Ve skutečnosti má však DMM6500 ještě další dva mechanické ovladače. K přepínání mezi předními svorkami a zadními vstupy je sice zapotřebí vynaložit o něco větší sílu, nepatrný mikrospínač označený jako Power se však tiskne snadno. Kromě toho při testu rychle pomohl vyřešit i ojedinělý výskyt modré obrazovky smrti.


Obr. 5. Pohled na zadní stěnu multimetru s konektory


Obr. 6. Multimetr DMM6500 místy připomíná funkce osciloskopu

Uživateli ukáže panel, soupeřům záda

U kalibrovaného přístroje za desítky tisíc korun a s předpoklady pro další rozšiřování lze logicky očekávat solidní dílenské zpracování. Také ho má. Vždyť nemalou část z celkové hmotnosti 4,5 kg tvoří u digitálního multimetru právě stěny ze silného plechu s přiznanými šrouby. Nechybí zde ani malý, nepřetržitě běžící ventilátor s bočním výdechem a poněkud hlasitějším projevem. Snad jen kontrolka s označením Front by mohla svítit pouze v určeném otvoru a nevytvářet záhadný pravoúhlý motiv opodál. A přibalené měřicí sondy působí lacinějším dojmem.

Firmě Keithley se i přesto podařilo vyrobit precizní značkový multimetr. DMM6500 si může nejen dovolit vybočovat z řady, ale především je dostupný. Obsahuje vše, co od stolního přístroje lze očekávat. Sází na delší kalibrační intervaly, místy připomíná funkce osciloskopu, a i když je proslulý zpracováním nepatrných úrovní, úroveň komunikace pozvedá vysoko nad ostatní.

Jan Robenek,
Conrad Electronic Česká republika, s. r. o.



Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2020 na straně 18.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021