Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Děti v Ghaně zásobují své školy energií z kolotočů

6. 1. 2014 | |

Nalézt zdroj energie v těch nejodlehlejších částech Afriky je vždy těžké. Neexistuje zde infrastruktura pro žádný z tradičních typů energetické soustavy, terén a nedostatek zdrojů její vybudování většinou znemožňují. Přesto se našel nápad, jak získat zdroj energie, který bude nejen čistý, ale navíc je doslova nevyčerpatelný – je to energie dětí.

Ne že by někdo zavíral děti do žentouru i když … Každopádně se zdá, že zrovna tento způsob děti milují. S nápadem využít energii z hraní k zásobování škol a vesnic elektřinou přišla americká nezisková organizace Empower Playgrounds.

Myšlenka je stará více než deset let. Tehdy Ben Markham, bývalý vicepresident společnosti ExxonMobil navštívil školu v Ghaně a byl překvapen, jak jsou tamní třídy tmavé a ponuré. Školám chyběla dětská hřiště, ale také zdroj světla a energie obecně. Proto Markham založil Empower Playgrounds, která přináší dětem kolotoče, na nichž si přes den mohou hrát. Večer a přes noc pak používají ke svícení a studiu energii, kterou přes den vydaly během hry.

Pokaždé, když se kolotoč roztočí, začne se energie ukládat do baterií. Ty si pak mohou děti vzít domů a večer s nimi svítit. Jedna nabitá baterie vydrží až na 50 hodin svícení. Instalace jednoho takového systému vyjde asi na 10 000 dolarů.

Původní článek: MNN (Mother Nature Network). Zdroj a foto: Empower Playgrounds