Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Další pokrok robotiky - šestinohý robot schopný komplexních pohybů

12. 3. 2018 | Science Daily | www.sciencedaily.com

Studie pod vedením výzkumníků Tokijského technologického institutu odhalila nové způsoby pohonu vícenohých robotů pomocí dvouúrovňového přepínače. Navrhovaný přepínač využívá síť takzvaných nelineárních oscilátorů, které umožňují robotům provádět různorodé pohyby, specifikované pomocí několika málo vysokoúrovňových parametrů. Studie je inspirací pro nový výzkum řízení vícenohých robotů, včetně případného budoucího využití pro rozhraní na bázi mozek-počítač.

V přírodě dokáže mnoho živočišných druhů chodit po svazích a nepravidelných površích, dosahujíc oblastí, které jsou nepřístupné i pro ty nejvyspělejší roboty. Pro vědce stále zůstává záhadou, jak dokáže i drobný hmyz bezproblémově ovládat komplexní pohyby.

Šestinohý robot

Japonští a italští výzkumníci nyní předložili nový přístup k vytváření vzorců pro chůzi, založených na posloupné síti elektronických oscilátorů uspořádaných na dvou úrovních, což demonstrovali tím, že použili šestinohého robota podobného mravenci. Jejich úspěch otevírá dveře dalšímu výzkumu řízených vícenohých robotů.

Celý článek na Science Daily

Image Credit: IEEE ACCESS

-jk-