Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

CZECHBUS 2014 - závěrečná zpráva

11. 12. 2014 | |

Veletrh byl ve svém čtvrtém ročníku největší a za svoji relativně krátkou historii si vydobyl pozici prestižní přehlídky autobusů a další související techniky ve středoevopském prostoru. Svědčí o tom základní fakta, ale také skutečnost, že většina zúčastněných producentů či dovozců autobusů se prezentovala na větších výstavních plochách než loni či dříve a v expozicích, které mnohdy sklízely obdiv. Největší expozici měla značka Iveco Bus, 408  m2 v hale a 150 m2 na volné ploše. Kromě klasických dieslových motorů měly významné zastoupení i vozy s pohonem na CNG, elektrobusy a hybridy.
 
Kromě velkých autobusů – od 12 do 18 m délky se však prezentovala i neobyčejně široká škála mini a midi busů. Na veletrhu nechyběly výrobci komponentů pro autobusy s nabídkou sedaček, podlah, klimatizace, převodovek apod., telematiky a informačních systémů a také pozoruhodná byla účast firem z oblasti garážové a servisní techniky.
 
 
Celkem se veletrhu zúčastnilo 72 vystavovatelů.
 
CZECHBUS 2014 se stal příležitostí pro celkem 17 výrobců a dovozců autobusů z Česka, Slovenska, Itálie, Německa, Švédska, Polska a Turecka. Ti představili 19 značek. Celkem bylo na veletrhu k vidění 67 autobusů, včetně pěti veteránů.
 
K vidění byly tyto značky: Iveco Bus, Solaris, Škoda Electric, SOR Libchavy, Scania, MAN, Volvo, EvoBus, Turancar - ISUZU, TROLIGA Bus, SKD Trade, KHMC, Buzola Bus Design + Otokar, Rošero, SprintCarBus, BusPlan a Mave. Na výstavní ploše 10 000 m2 vystavovatelé předvedli 15 českých premiér.
 
S velkým úspěchem se setkaly 3 doprovodné konference na téma CNG ve veřejné dopravě, dopravní telematiky a elektromobility. Kromě nich se uskutečnila i řada seminářů.
 
Termínové posunutí veletrhu do tří pracovních dnů s orientací zejména na odboníky se odrazilo v návštěvnosti. Stoupla oproti loňsku o více než 10 % a navíc se o 14 % zvýšil počet profesionálů v dopravě. Celkem si veletrh prohlédlo a na odborné programy zamířilo 4 321 lidí.
 
Příští, jubilejní 5. CZECHBUS, uspořádá společnost Incheba Praha ve dnech 24. – 26. listopadu 2015 a opět samozřejmě na Výstavišti v Praze – Holešovicích.
 
Letos poprvé se uskutečnila soutěž o nejlepší expozici – a bylo co hodnotit. Jednání odborné poroty probíhalo dvoukolově, po individuálním hodnocení byly vytipovány expozice nominované do 2.kola: IVECO BUS, SOLARIS, SOR, ŠKODA ELECTRIC, MITERAL, AD TECHNIK, MOLPIR, TURANCAR, BUSTEC, ANVI TRADE, GASCONTROL, AUTOTECHNIK, STER, EVO BUS, Ing.Jan Herman. Po společném zasedání pak dospěla porota k těmto jednomyslným závěrům:
 
Kategorie do 100 m2
             GRAND PRIX – ANVI TRADE s.r.o.
2. místo – Bustec s.r.o.
3. místo – Škoda Eelectric,a.s.
 
Kategorie nad 100 m2
GRAND PRIX - Iveco Czech Republic, a.s.
2. místo –  Solaris Bus & Coach S.A.
3. místo – AD technik s.r.o.
 
Zvláštní cena poroty
Za neotřelé a inspirativní architektonické řešení expozice vtipně se vypořádávající se zúženým prostorem:
EvoBus Česká republika, s.r.o.
 
 
 
Záštity: Ministerstvo dopravy ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR, Asociace krajů ČR, Děkan Fakulty dopravní ČVUT, Asociace cestovních kanceláří ČR, SISA – Sdružení výrobců a importérů součástí automobilů a servisní techniky, Český plynárenský svaz, Odborní partneři: Sdružení dopravních podniků ČR, Sdružení pro dopravní telematiku, Česká asociace organizátorů veřejné dopravy, ČESMAD Bohemia, Centrum služeb pro silniční dopravu, Centrum dopravního výzkumu, Společenství autodopravců Čech a Moravy, Consulting Services, 
 
Mediální partneři: AUTOSERVIS, Doprava a silnice, AUTOEXPERT, Městská doprava, Československý dopravák, Dopravní noviny, ELEKTRO
DOPRAVÁK (ADSSF), TRANSPORT Magazín, PETROL media, www.busportal.cz, www.busportal.sk
 
 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021