Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

CZECHBUS 2014 ve znamení českých premiér

14. 11. 2014 | |

Na Výstavišti v pražských Holešovicích proběhne od 19. do 21. 11. již čtvrtý ročník Středoevropského veletrhu autobusové dopravy CZECHBUS 2014. Na tomto jediném specializovaném veletrhu autobusů, hromadné dopravy, garážové a servisní techniky CZECHBUS 2014 bude k vidění více než 60 autobusů, z toho 15 českých premiér. Na výstavní ploše 10 000 m2 se bude prezentovat 18 značek autobusů od předních domácích i světových výrobců. Představeny budou autobusy všech velikostních kategorií od minibusů až po luxusní coache, historické busy nevyjímaje. Pořadatelem veletrhu je opět společnost Incheba Praha.

Letošní 4. ročník veletrhu CZECHBUS bude větší, než kterýkoliv z předcházejících. Autobusy zaplní Pravé křídlo a Střední halu Průmyslového paláce a také prostranství před palácem. Komponenty pro autobusy, garážová a servisní technika se objeví částečně ve Střední hale a zaplní téměř vůbec poprvé i Levé křídlo. Veletrh zaznamenal nárůst o celou jednu třetinu výstavní plochy oproti roku 2013. A o tom, že opravdu bude stát za to přijít se od středy 19. 11. do pátku 21.11. na veletrh podívat, svědčí jen stručný výčet novinek, které se objeví v expozicích jednotlivých značek, většinou záhy po světové premiéře v říjnu v Hannoveru.

Pokud jde o producenty autobusů, zúčastní se tyto firmy: Iveco Bus, Solaris, Škoda Electric, SOR Libchavy, Scania, MAN, Volvo, EvoBus, Turancar-ISUZU, SKD Trade, KHMC, Buzola Bus Design, Rošero, SprintCarBus, BusPlan a Mave. Řada typů busů těchto značek se na českém i středoevropském trhu představí vůbec poprvé.

Společnost EvoBus Česká republika představí novinku pro linkovou dopravu. Nová SetraA MultiClass LE business kombinuje jako typ Low Entry nízkopodlažní i vysokopodlažní techniku a formuje rostoucí, vysoce atraktivní tržní segment. Spojuje bezbariérový přístup v přední části vozu s ekonomicky výhodnou, dobře udržovatelnou a komfortní vysokou podlahou na zádi. Nový autobus bude dodáván ve dvou délkách – 12,33 m a 13,04 m.

Solaris Bus & Coach uvede na český trh novou koncepci autobusu (Urbino 12 a Urbino 18). Má lehčí, odolnější konstrukci a nabízí atraktivní design. Ve srovnání se současnou verzí Urbina je konstrukce skeletu nového autobusu lehčí, tužší a současně pevnější. Značné snížení vlastní hmotnosti vozidla má vliv na redukci spotřeby paliva, což jistě s potěšením uvítají provozovatelé. Zcela novým řešením je sjednocení podoby plně nízkopodlažních a nízkovstupových autobusů a také sjednocení s jednotlivými elementy vybavení tramvají. Novou konstrukcí a způsobem výroby karosérie došlo i ke snížení hlukové hladiny a vibrací. Hluková hladina nepřekračuje 74,8 dB. Nový Solaris byl vyroben s cílem jeho využití pro všechny typy vozidel. Je připraven k montáži motorů splňující emisní normu spalin Euro 6, motorů poháněných stlačeným zemním plynem, může být poháněn hybridním nebo elektrickým pohonem a konstrukce může být dokonce použita k výrobě trolejbusu. Trumfem nového Solarisu je nepochybně navýšení počtu sedadel dostupných z plně nízké podlahy (až 16 míst u verze dvanácti metrové, až 24 míst u verze článkové). Další prostor byl získán umístěním palivových nádrží nad podběhy nápravy.

Iveco Czech Republic má k dispozici největší výstavní plochu, o celou čtvrtinu větší, než v roce minulém. A také podle zatímních informací se pod značkou IVECO Bus bude prezetovat největší počet autobusů. Na kryté i volné ploše to budou tyto typy: URBANWAY 12m T7; CRW LOW ENTRY LINE 12M, MAGELYS PRO 12,2m C9; CROSSWAY PRO 12M C9 a CROSSWAY LE CITY 12m T7. Není ovšem vyloučeno, že nás čeká ještě nějaké další překvapení…

Scania Czech Republic připravila pro pražský veletrh hned tři základní typy autobusů – pro městský, meziměstský a dálkový provoz. V expozici v Průmyslovém paláci to bude Scania Citywide LF (low-floor) o délce 11,9 m. Meziměstský autobus bude reprezentovat Scania OmniExpress 3,40, (class 2), o délce 12,8 m. Na ploše před palácem bude vystaven dálkový autobus Scania Touring HD12.

MAN Truck & Bus Czech Republic jako přímý příbuzný autobusu oceněného na letošním veletrhu IAA Nutzfahrzeuge v Hannoveru titulem „Bus of the Year 2015“ ve 12metrovém provedení, MAN Lion´s City CNG, bude reprezentovat kompetenci MAN v oblasti pohonu na CNG. Vystavený autobus je vhodný pro městský a příměstský provoz. Plynový pohon je alternativou ke konvenčnímu naftovému pohonu, který zcela bez jakýckoliv dodatečných filtrů či přídavných látek s rezervou plní aktuálně nejpřísnější emisní předpis. Bez dalších technických modifikací může být autobus poháněn, neutrálně z hlediska CO2, rovněž upraveným bioplynem. Vysoká míra komfortu společně s nadstandardní bezpečnostní výbavou charakterizují také téměř 14 m dlouhý zájezdový autobus MAN Lion's Coach L, který bude k vidění v této expozici. Jeho hospodárný šestiválcový motor o výkonu 480 k v provedení Euro 6 dokáže dopravit do cíle všechny cestující s maximální efektivitou. Ve spolupráci s automatizovanou 12stupňovou převodovkou MAN TipMatic s funkcí EasyStart garantují nízkou spotřebu pohonných hmot a vynikající jízdní vlastnosti. S výbavou pro dálkové linky proběhne každá jízda jako v letadle.Přístroj Espresso Point, konferenční uspořádání sedadel spolu s prvotřídní zábavní elektronikou promění cestování v zážitek. Hodně místa pro nohy, dostatečné odkládací prostory pro zavazadla a vysoce kvalitní interiér poskytují prvotřídní komfort, na který jsou zákazníci MAN zvyklí. Elektronické asistenční systémy podporují řidiče v jeho odpovědné činnosti a výrazně snižují riziko nehody.

SOR Libchavy již tradičně vystavuje na veletrhu Czechbus některé významné novinky ze svého výrobního programu. Nebude tomu jinak ani letos. Městský elektrobus o délce 11 m, prodloužená verze nízkopodlažního příměstského autobusu SOR CN 12, a výrazné změny v interiéru meziměstských vozidel budou k vidění v expozici společnosti SOR.

Volvo Group Czech Republic - představí ve své expozici v Pravém křídle další novinku: kloubový nízkopodlažní Volvo 7900 Articulated hybrid EU6 o délce 18 m.

Turancar CZ a jeho úplná novinka Anadolu ISUZU - VISIGO EURO VI. Jedná se o nejnovější model turistického autobusu střední velikosti s maximální kapacitou až 41 cestujících. Vyznačuje se zbrusu novou koncepcí konstrukce karosérie. Výrobce poprvé v historii upouští od osvědčených tradičních postupů výroby autobusů s pevným rámem.

Kompletní informace včetně předregistrace odborných návštěvníků na www.czechbus.eu

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021