Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

CZECHBUS 2012 - Veletrh autobusů, veřejné dopravy a opravárenství

12. 10. 2012 | |

Již ve svém prvním ročníku se veletrh CZECHBUS setkal s velkým a příznivým ohlasem. Akce orientovaná zejména na profesionály a odbornou veřejnost přilákala tisíce návštěvníků z Česka, Slovenska, ale též z Polska, Německa, Bulharska a pobaltských zemí.

Letošní druhý ročník proběhne od 15. do 17. listopadu a bude jej opětovně hostit Průmyslový palác Výstaviště v Praze – Holešovicích. Představí se zde dvanáct autobusových značek, největší expozicí se představí IVECO – IRISBUS, následuje SOLARIS, SOR a MAN. A nutno dodat, že všechny značky se představí letošními novinkami, jednoznačným hitem se stávají autobusy s hybridním pohonem, které kromě Solarisu bude prezentovat například IVECO nebo VOLVO. Autobusy se letos představí v Pravém křídle a ve Střední hale Paláce. Zajímavostí určitě bude i možnost přímé konfrontace současného s minulým. Díky členům Klubu českých historických autobusů budou na veletrhu k vidění i nádherně renovované dnes již klasické autobusy řady RTO, a to v provedení městský, linkový a zájezdový.

Pořadateli veletrhu, Inchebě Praha, se však letos podařilo zajistit i širší prezentaci firem z oblasti doplňků, vabyvení a náhradních dílů pro autobusy, ať už jde například o převodovky, klimatizaci, navigaci, sedačky ale také velice zajímavou kolekci významných společností z oblasti garážové a servisní techniky. Kromě loňských účastníků, jmenujme určitě firmy MAHA, MITERAL nebo HOMOLA, zde budou mít svoji premiérovou účast například MOTORTEC Gate, AUTOSERVISNÍ TECHNIKA CZ, ENATRUCK, PAKRA ZF, EUROPART CZ anebo C.I.E.B. Kahovec, své výstavní plochy významně navyšují Autosklo TORO anebo AUTOSKLO Team.

Letošní ročník je hodně ve znamení veřejné dopravy. Proto také pořadatel mnohem úžeji spolupracuje se Sdružením dopravních podniků ČR i Svazem dopravy ČR. Funkci generálního partnera pro tento rok přijaly Plzeňské městské dopravní podniky, které zde budou mít svoji vlastní expozici, stejně jako Dopravní podnik města Brna spolu s Magistrátem města Brna. Úzce participují však i další, zejména Dopravní podnik Ostrava a jeho dceřiná společnost EKOVA Electric.

A protože Českou republiku je možné označit doslova za ráj trolejbusů, vždyť jsou v provozu ve 13 městech a to je, zdá se, celoevropský unikát, „sklouzne“ tak trochu záběr veletrhu od autobusů i k trolejbusům a elektrobusům, resp. elektrické trakci. Kromě již zmíněných hybridů by se měly prezentovat i elektrobusy - celá problematika elektromobility se stává tématem páteční konference (16. 11.), kterou společně garantují Ministerstvo dopravy ČR, Sdružení dopravních podniků ČR, Plzeňské městské dopravní podniky, Dopravní podnik města Brna a Dopravní podnik Ostrava. Kromě představení elektrobusu SOR tu ale zazní i pozoruhodné informace porovnávající provoz elektrobusu a běžného autobusu v podmínkách města Ostravy, zkušenosti s provozem hybridů VOLVO i SOLARIS. Evropský projekt TROLLEY představí Magistrát města Brna. A určitě velice zajímavou přednáškou bude vystoupení doc. Ing. arch. Patrika Kotase, známého autora stanic metra, tramvají a dopravních terminálů nejen u nás, ale i po celém světě – pohovoří na téma Elektrická trakce jako městotvorný prvek.

Ovšem ve svých doprovodných programech se bude veletrh věnovat i mnoha dalším tématům. Po loňském úspěchu znovu odezní (ve čtvrtek 15. 11.) konference Veřejná doprava „ON-LINE“, kterou připravuje Sdružení pro dopravní telematiku ve spolupráci s Ministerstvem dopravy ČR a Českou asociací organizátorů veřejné dopravy. Mottem tohoto ročníku konference bude “Interoperabilita jako cíl dalšího rozvoje systémů OIS“.

Novými tématy doprovodných programů budou i BHLC a BRT systémy, tedy zkratkovitě řečeno Metrobusy jako systém obsluhy území. Seminář na toto téma garantuje Ing. Jan Spousta z Centra dopravního výzkumu.

Zejména pro dopravce budou nemenší zajímavostí i tři semináře Centra služeb pro silniční dopravu, které se zaměří na systém silničních kontrol u nás a v eurozóně, na odchylky v sociální legislativě při provozování hromadné přepravy osob, a to s ohledem na specifika mezinárodní i vnitrostátní dopravy a také na aktuální legislativní novinky s dopadem do silniční dopravy.

Ve spolupráci se Svazem dopravy ČR a příslušnými odbory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy je připravován i seminář pro pedagogy středních odborných škol na téma Teorie a praxe výuky.

Své novinky na veletrhu představí i firmy z oblasti servisu autobusů a náhradních dílu. V třídenním přednáškovém bloku nazvaném BUSFORUM budou v hodinových intervalech představovat své novinky jednotliví vystavovatelé.

Letošní CZECHBUS tedy nabídne opět širokou přehlídku novinek, námětů, informací, zajímavostí a poznání.
A pro odborné návštěvníky je určena předregistrace, kdy získáte vstup za pouhých 50 Kč http://www.czechbus.eu/o-veletrhu/predregistrace-odborniku.html. Další průběžně aktualizované informace naleznete na www.czechbus.eu

***

Konference VEŘEJNÁ DOPRAVA „ON-LINE“
V den zahájení, ve čtvrtek 15.11. 2012, se na pražském Výstavišti v rámci veletrhu CZECHBUS uskuteční tradiční odborná konference Veřejná doprava “ON-LINE” pořádaná Sdružením pro dopravní telematiku ve spolupráci s Ministerstvem dopravy ČR a Českou asociací organizátorů veřejné dopravy. Odborníci na veřejnou dopravu z řad veřejné, státní správy, objednatelů, dodavatelů a dopravců budou na konferenci jednat o aktuálních trendech v odbavovacích a informačních systémech (OIS) ve veřejné osobní dopravě. Mottem konference bude “Interoperabilita” jako cíl dalšího rozvoje systémů OIS. V rámci diskusního panelu konference budou prezentovat své názory členové Koordinační skupiny ministra dopravy ČR pro přípravu standardu elektronického odbavení cestujících ve veřejné dopravě. Součástí konference bude také představení VaV projektu TA02030435 – Metody a pracoviště pro ověřování shody zařízení a systémů OIS, který je řešen s finanční podporou Technologické agentury ČR.

Společnost WWW.AUTOSERVISNITECHNIKA.CZ všem návštěvníkům veletrhu nabídne poukaz k nákupu na svém eshopu, kde seženete nejen vybavení autoservisů, ale také spotřební materiál pro opravárenství.

Klasika, CNG, elektropohon, hybrid
Firma SOR Libchavy spol. s r.o., významný český výrobce autobusů pro městskou, příměstskou a dálkovou dopravu, vyrábí moderní typy autobusů a trolejbusů dle modelových řad i nestandardní provedení na přání klientů. Na veletrhu CZECHBUS 2012 představíme třídveřový městský celonízkopodlažní autobus SOR NB12 a kratší verzi autobusu SOR LC 10,5 pro příměstskou dopravu.

Česká premiéra značky NEOPLAN!
Na letošním veletrhu vystaví MAN Truck & Bus Czech Republic autobusy obou svých značek. NEOPLAN představí v české premiéře novinku NEOPLAN Jetliner, značku MAN bude reprezentovat zástupce široké řady městských nízkopodlažních autobusů - sólový vůz MAN Lionʼs City.

Dva malé originální autobusy
Nejnovější modely 2013 malokapacitních autobusů ISUZU TURQUOISE a NOVO Ultra představí společnost TURANCAR CZ na veletrhu CZECHBUS. Prémiový model NOVO Ultra 2013, speciálně vyrobený pro veletrh IAA v Hannoveru, bude mít v Praze českou premiéru, a to za mimořádně lukrativní veletržní cenu s možností okamžitého odběru. Vystavený nový autobus Turquoise se představí v neobvyklém filmovém designu nového českého filmu „Klauni“ režiséra Viktora Tauše, kde hlavní role ztvární Jiří Lábus a Oldřich Kaiser.

SKD TRADE, a.s. s novinkou – elektrobusem!
Novinku ve svém portfoliu minibusů, a sice elektrobus STRATOS LE30 E představí společnost SKD TRADE. Je osazen trakčním asynchronním motorem typu ATM052SKD001, který je vyráběn přímo firmou SKD TRADE. Motor je 2-ložiskový, se 4-pólovou konstrukcí, uzavřený, kapalinou chlazený s výkonem 84kW. Motor pohání bezúdržbové, nevýbušné baterie uložené ve 4 kontejnerech, které umožňují dojezd až 150 km. Minibus je určen zejména pro použití ve veřejné příměstské a městské hromadné dopravě, má podlahu v nástupní části bez schodů s výklopnou plošinou pro dětský kočárek nebo invalidní vozík. Celková kapacita je 29 cestujících. V nabídce expozice na veletrhu nebudou chybět ani stávající osvědčené modely STRATOS L29/LE 29, LE37, LF38, které jsou opět určeny zejména pro pravidelnou hromadnou dopravu s kapacitou až 38 osob.

BUZOLA BUS DESIGN
Tato společnost představí své známé minibusy – a letos poprvé se bude pyšnit držením osvědčení o homologaci typu ES, tzv. GLOBÁLNÍ HOMOLOGACE II. STUPNĚ /2007/46/ES), platné v celé EUi. Buzola je jednou z prvních společností v Evropě, jež získala globální homologaci na přestavbu minibusů MB Sprinter na 5,5 t, kategorie vozidla M3 s obsaditelností až do 21 míst.

Midibusy pro městský, linkový i dálkový provoz
Slovenský výrobce, společnost ROŠERO - P, s.r.o., vyrábí osvědčené midibusy s klasickým dieselovým pohonem i pohonem CNG. V Pravém křídle Průmyslového paláce bude prezentovat své dva produkty: IVECO First FLHI v turistické verzi a IVECO First FCLLI v městské verzi.. Všechny typy svých midibusů dodává ROŠERO v dálkovém, linkovém i městském provedení.


ISUZU TURANCAR – dva malé originální autobusy na veletrhu CZECHBUS 2012
Nejnovější modely 2013 malokapacitních autobusů ISUZU TURQUOISE a NOVO Ultra představí společnost TURANCAR CZ na autobusovém veletrhu CZECHBUS v Praze od 15.11. do 17.11. 2012. Prémiový model NOVO Ultra 2013, speciálně vyrobený pro veletrh IAA v Hannoveru, bude v Praze v nabídce za mimořádně lukrativní veletržní cenu s možností okamžitého odběru. Vystavený nový autobus Turquoise se představí v neobvyklém filmovém designu nového českého filmu „Klauni“ režiséra Viktora Tauše, kde hlavní role ztvární Jiří Lábus a Oldřich Kaiser.
100 vstupenek zdarma na veletrh CZECHBUS 2012 připravil TURANCAR pro příznivce značky, klienty a přátele. V případě zájmu si prosím objednejte vstupenky na isuzu@seznam.cz a my vám je obratem pošleme poštou.

Krasavci ŠKODA RTO
Klub českých historických autobusů přislíbil na veletrhu Czechbus 2012 účast tří historických autobusů značky Škoda typu RTO v nejčastějších provedeních, tedy městský autobus Škoda 706 RTO Tyto vozy byly vyráběny již na sklonku padesátých let a generálkovány byly ještě na začátku let osmdesátých. Klub českých historických autobusů - RTO Klub se sídlem v Liberci sdružuje majitele a nadšence všech českých značek autobusů. Na svých pravidelných srazech představuje každoročně kolem třiceti autobusů všech typů v soukromých i firemních rukou. Právě na veletrhu Czechbus 2012, budou výše zmíněné historické autobusy letos k vidění naposledy.

Speciální systémy nejen pro autobusy
Ena LTD je dodavatelem dílů, příslušenství a speciálních systémů pro autobusy, mikrobusy, dodávky a nákladní automobily. V nabídce má protipožární systém Fogmaker International AB, zabezpečení hrdla nádrže, elektrické měniče a zesilovače Prime Power, nezávislé topení Snugger, náhradní díly Volvo od firmy SLP, automatické výtahy U-Lift do zástavby, kryty a příslušenství pro kola, systémy klimatizací, výstražné zvukové systémy a osvětlení, lednice, sluneční clony a boční deflektory. To vše nabídne ENATRUC s.r.o. i na veletrhu CZECHBUS.

Výměna (nejen) čelního skla
Firma zabývající se kompletním servisem výměn a oprav autoskel ve své expozici na ve Střední hale Průmyslového paláce bude prezentovat služby zaměřené na autobusová skla. Na vystaveném autobusu budou moci návštěvníci spatřit „in natura“ jak probíhá výměna čelního skla a opravy drobných
poškození skel.

Zabezpečení vozidel i objektů
Pro všechny, které zajímá zabezpečení a ochrana jeho vozidla, ale i statických
objektů, monitoring konkrétní osoby nebo dálkové ovládání a střežení
budov, nabídne firma LEVEL s.r.o. na veletrhu komplexní řešení splňující všechny, i ty nejnáročnější požadavky.

Hotová montážní jáma – prefabrikát
Letos MAHA Consulting, s.r.o. vystaví model hotové ocelové jámy v měřítku 1:1. Jáma je kompletně osazena funkční technologií (zkušebna brzd, detektor vůlí, jámový zvedák, výdej a sběr olejů, automatická roleta pro zakrytí jámy). Dále ve spolupráci se společností SKD TRADE a.s. bude předváděno reálné měření geometrie autobusu pomocí nejrychlejšího měřicího systému na světě JOSAM i-track.

AUTOTECH-VT, s.r.o.
Na veletrhu bude prezentovat především vlastní výrobu autoservisního zařízení, jako jsou např. jámové zvedáky, hydraulické lisy, portálové jeřáby, lisy na svislé čepy nákladních vozů a autobusů, válcové testery brzd apod.

PAKRA ZF-SERVIS s.r.o.
Dnes zajišťuje společnost servis, technickou pomoc a poradenství již pro cca 4500 dopravců, dopravních firem, ale i fyzických osob v Česku a na Slovensku. Dodává originální náhradní díly a provádí opravy agregátů ZF pro osobní automobily, nákladní vozidla a autobusy, stavební a zemědělské stroje, autojeřáby a speciální dopravní a průmyslovou techniku. Se svou rozsáhlou nabídkou výrobků i služeb se představí na veletrhu.

Spolupráce s firmou Pirelli
Firma Inzertbus CZ s.r.o. která spolupracuje s renomovanou firmou Pirelli nabídne na veletrhu montáže filtrů pevných částic do autobusů, nákladních a užitkových vozů. Díky montáži filtru bude vozidlo zařazeno do kategorie EURO 4 z hlediska pevných částic. Získá zelenou plaketu a povolení vjezdu do připravovaných nízkoemisních zón v ČR i stávajících uzavřených center v Evropě.

ENTERPRISE EUROPE NETWORK
Česká pobočka celoevropské sítě na podporu podnikání bude spolu s Technologickým centrem Akademie věd ČR opět na veletrhu organizovat mezinárodní kontraktační, matchmakingová, jednání mezi firmami. Proběhnou ve čtvrtek 15.11. 2012 ve Střední hale Průmyslového paláce. V loňském roce se jednání zúčastnily podniky z České republiky, Slovenska, Švédska, Polska a Estonska.

IVECO představí hybrid
K slavnostnímu předávání vozidel dochází většinou v případě jejich kulatého výrobního čísla. U IVECO IRISBUSU však nedávno slavnostně předávali autobus s pořadovým číslem 111 111. Šest jedniček za sebou není náhodných, ale ukazuje na stejný počet zcela výjimečných rysů výrobního závodu Iveco Czech Republic, a.s. ve Vysokém Mýtě. Iveco bude jedničkou i na veletrhu Czechbus 2012. V pravém křídle Průmyslového paláce obsadí největší výstavní plochu, téměř 300m2. IVECO plánuje na veletrhu vystavit také model Citelis hybrid. 


MOTORTEC GATE s.r.o.
Výhradní zastoupení německé firmy Finkbeiner - renomovaného výrobce zvedacích souprav na nákladní vozidla i autobusy a to vč. speciálních provedení a do mokrého prostředí. Na veletrhu představí také pneuservisní zařízení na nákladní vozidla od italské firmy Butler a doplňky a dílenské vybavení od americké firmy Gaither. A navíc bude představena novinka z letošního veletrhu Automechanika ve Frankfurtu - mobilní bezdrátová zvedací souprava Finkbeiner EHB1005DC.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021