Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Cvičení HRADBA 2018 prověřilo připravenost obrany objektů ČEPS

25. 4. 2018 | ČEPS, a.s. | www.ceps.cz

Společnost ČEPS úspěšně absolvovala další bezpečnostní cvičení zaměřené na obranu objektů náležejících ke kritické infastruktuře státu. Cvičení HRADBA 2018 prověřilo připravenost provozovatele přenosové soustavy, aktivních záloh Armády ČR a složek integrovaného záchranného systému spolupracovat při možných krizových situacích.

V rozvodnách Sokolnice v Jihomoravském kraji a Hradec u Kadaně v Ústeckém kraji se v uplynulých dnech konalo největší cvičení aktivních záloh v historii Armády ČR s názvem HRADBA 2018. Cvičení, na kterém spolupracoval provozovatel české přenosové soustavy společně s aktivními zálohami Armády ČR a složkami integrovaného záchranného systému, prověřilo připravenost obrany prvků kritické infrastruktury státu.

„ČEPS patří k subjektům kritické infrastruktury státu, podobných cvičení se proto účastníme pravidelně. Bezpečné a spolehlivé provozování přenosové soustavy je strategicky důležité pro ekonomiku země a zabezpečení základních životních potřeb obyvatel. Jejich narušení by mělo zásadní dopad na celou zemi. Bezpečnost je pro nás klíčová, a proto vítáme možnost ověřit si naši připravenost na krizovou situaci v reálných podmínkách areálů rozvoden,“ říká Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS.

Hlavním cílem cvičení Hradba 2018 byla příprava vojáků aktivních záloh ve střežení a ochraně strategicky důležitých objektů před případným napadením a prověření jejich vzájemné součinnosti se všemi složkami integrovaného záchranného systému.

Poprvé se cvičení Hradba uskutečnilo před dvěma lety, kdy na něj bylo povoláno více jak 1 100 příslušníků aktivní zálohy. V letošním roce se jejich počet navýšil již na 1 400. V současné době má armáda k dispozici 2444 členů aktivních záloh a jejich počet neustále roste.

Tiskové materiály ČEPS