Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Cube67 v italské společnosti Zecchetti – Zvýšení doby provozu pomocí Cube67

24. 4. 2020 | Murrelektronik CZ spol. s r.o. | www.murrelektronik.cz

Dopravníkové a paletizační linky od italské společnosti Zecchetti dokáží přemístit 60 000 plastových lahví za hodinu. S cílem zvýšit provozní dobu a rozšířit diagnostické schopnosti využívá společnost ve svých aplikacích sběrnicový systém Cube67 od Murrelektronik. Při jeho spojení se senzory IO-Link a s modulem diagnostické brány Cube67 jsou technici společnosti Zecchetti schopni vytvářet aplikace vyhovující potřebám jejich zákazníků.

O společnosti Zecchetti

Co dokáže přemisťovat 1 000 plastových lahví za minutu, je přes 100 metrů dlouhé a vyrobené v Itálii? Manipulační stroj Zecchetti! S více než 19 000 čtverečními metry výrobních zařízení dokáže Zecchetti realizovat jedinečná manipulační řešení pro své zákazníky po celém světě.

Nedaleko města Parma v regionu Emilia-Romagna v severní Itálii leží údolí obalové techniky. Obklopena středověkými hrady a výrobci parmazánu zde sídlí společnost Zecchetti, zabývající se manipulačními technologiemi a zaměstnávající přes 100 lidí. Od roku 1960 společnost vyrábí na klíč automatizační systémy pro přepravu a paletizaci prázdných nádob pro výrobce skleněných a plastových lahví a dále zajišťuje automatizované skladové instalace pro drobné obrobky, nádoby a palety.

Všechny strojní linky společnosti však nejsou určeny k manipulaci s těmito tradičními lahvemi. Složitost se zvyšuje ve chvíli, kdy se objeví poptávka na vyvinutí systémů na manipulaci se skleněnými lahvemi ve tvaru vysokého podpatku nebo dokonce ryby. „Toto jsou jedny z nejpozoruhodnějších aplikací, které vždy představují zábavné výzvy k řešení,“ říká Luca Facchini pracující jako technik u Zecchetti.

Výzva

O požadavcích, jako jsou rychlost a vysoké hodnoty doby provozu, se nevyjednává, protože pomáhají posílit konkurenční výhodu společnosti u koncových zákazníků. Ke splnění těchto výzev a dodání co možná nejlepších řešení se tým techniků společnosti Zecchetti neustále zabývá inovacemi a prací na nových technologiích. Jednou z odpovědí pro tento tým je použití modulárního sběrnicového systému vstupů a výstupů Cube67 od Murrelektronik. Tento systém byl pro ně jednoduchou volbou, protože umožňuje snadnou integraci modulu diagnostické brány a zařízení IO-Link do svých koncepcí automatizace. Cube je modulární sběrnicový systém navržený pro koncepce decentralizovaných instalací. Díky jeho flexibilitě je možno snadno vytvářet správná řešení pro jakoukoli aplikaci.

Cube67 v italské společnosti Zecchetti

Projekt

Díky modulární povaze koncepce strojů Zecchetti umožňuje práce se systémem Cube67 jednoduše kombinovat různé strojní komponenty. Instalování modulů Cube67 v procesních prostorách strojů usnadňuje jejich připojení během přepravy a uvádění do provozu. Pokud porovnáme tuto instalaci se zapojením jednotlivými vodiči (point-to-point), šetří Cube67 čas a snižuje chyby při zapojení. S vlastnostmi, jako je plug-in připojení a robustní a kompaktní design, nabízí systém Cube67 hodnotný poměr cena-výkon po celý životní cyklus stroje. Zjednodušený technický design, rychlá montáž stroje, bezchybné uvedení do provozu a maximální doba provozu systému přispívají k efektivitě balicích operací.

Protože jsou aplikace a procesy modulární, práce s Cube67 pomáhá společnosti Zecchetti zjednodušit instalace. Integrováním zařízení IO-Link do Cube67 se pak otevírají další možnosti. Vlastnosti jako přidání dalších 20 metrů kabelu k senzorům IO-Link a možnost připojit až 128 zařízení IO-Link k jednomu sběrnicovému modulu jsou pro procesy zákazníků jako Zecchetti důležité, protože jejich stroje a aplikace potřebují plnit požadavky na velké vzdálenosti.

Použití intuitivního webového serveru Murrelektronik Cube67 společnosti usnadnilo integrování zařízení IO-Link jako generických zařízení, protože tato zařízení nevyžadují žádný další software ani žádná další rozhraní. „Jeho používání je intuitivní a my tak nemusíme pro své týmy zajišťovat žádný další výcvik pro tento software,“ říká Guido Corradi, technik u Zecchetti. Webový server sběrnicového uzlu Cube67, využívající Ethernet/IP, umožňuje společnosti Zecchetti konfigurovat a programovat celý systém Cube67 rychle a snadno. A prostřednictvím integrované záložní funkce je možno celou konfiguraci uložit a jednoduše ji nahrát do dalšího stroje.

Šedesát procent zákazníků společnosti Zecchetti používá ProfiNet, zatímco čtyřicet procent z nich spoléhá na EtherNet/IP. Systém Cube67 umožňuje vypojit sběrnicový modul, aniž by bylo nutné měnit celý systém. Jednoduchou výměnou sběrnicového modulu může Zecchetti standardizovat umístění sběrnicových modulů a přizpůsobit systém novému protokolu. „Pomocí Cube67 zjednodušuje Zecchetti své instalace a současně zvyšuje výkon, což je pro ně základní přidaná hodnota,“ říká Daniele Bizzarri, regionální manažer u Murrelektronik.

Cube67 v italské společnosti Zecchetti

Jako výrobce strojů pro manipulaci se skleněnými a PET lahvemi pro některé celosvětově známé výrobce nápojů Zecchetti dobře ví, že rychlost se počítá. Prostoje jsou kritické a mohou způsobit ztrátu cenných surovin v procesu automatizace. V zařízeních, která zacházejí se skleněnými lahvemi, běží manipulační stroje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, protože horký konec výroby skleněné lahve nesmí vychladnout. Fáze uvádění do provozu a testy musejí být prováděny co nejrychleji.

Aby co nejvíce snížila tato potenciální rizika, Zecchetti zabudovává diagnostickou gateway Cube67 do svých dopravníkových a paletizačních aplikací. Modul diagnostické brány poskytuje tu nejrozsáhlejší diagnostiku, aniž by potřeboval dodatečné programování, a poskytuje přehled o systému, který je nezávislý na prohlížeči a platformě. Zaváděcí technici společnosti Zecchetti využívají tuto diagnostickou bránu ke zjišťování chyb v instalaci v časném stádiu. Tým údržby u Zecchetti ji pak využívá k rychlé identifikaci problémových oblastí a testování protokolu.

 

Pro další informace navštivte www.murrelektronik.cz

Tiskové materiály Murrelektronik CZ

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021