Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Cree a Musco vytvořily nové osvětlení Oakland Bay Bridge v San Franciscu

3. 7. 2014 | |

Kalifornské ministersto dpravy (Caltrans) loni dokončilo most, který se stal novou ikonou San Franciscca a nyní také jeho odění do nového hávu z LED osvětlení. Po třech letech testování a návrzích nejvhodnějšího řešení společnost Musco osvětlila s využitím zdrojů Cree XLamp® XM-L LED centrální nosný sloup mostu i celou mostovku. V současnosti tak na most osvětluje téměř 1600 na míru vytvořených svítidel obsahujících více než 51 500 vysokovýkonových LED zdrojů.
Ty zajišťují osvětlení až s 50 procentní úsporou energie a jejich odhadovaná životnost je přitom 15 let – to je sedmkrát více než dříve používané osvětlovací technologie.

Nový most byl postaven tak, aby odolal i těm nejsilnějším zemětřesením a přitom aby jeho užití bylo pro obyvatele města i cestovatele vždy jedinečným zážitkem. Pro to potřeboval účinné, uživatelsky přívětivé osvětlení, které by dlouho vydrželo. Musco nejdříve krátce zvažovalo metalhalidové zdroje, ale nakonec se rozhodlo pro XM-LED od Cree. Unikátní kombinace vysoce účinných a přitom kompaktních LED umožnila významnou redukci množství použitých zdrojů ale také optiky v systému.

Jako výsledek po mostě cestujete pod stejnoměrným a přirozeným světlem s precizní optikou, která jej přivádí přesně tam, kde je potřeba, aby zbytečně neznečišťovalo prostředí a nevytvářelo oslňující odlesky. Dlouhá životnost LED je plusem také pro řidiče, protože údržba a výměny nemusejí být prováděny tak často. 

Oficiální video na Baybridge.info
Tisková zpráva CREE