Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Crayola přeměňuje použité fixy na čistou energii

9. 8. 2013 | |

Společnost Crayola, vyrábějící psací potřeby, spustila v USA rozsáhlou kampaň na podporu recyklace. V jejím rámci bude použité fixy měnit přímo na energii. Program nazvaný ColorCycle nabídne školákům z celé země možnost zrecyklovat prostřednictvím systému školního sběru jakoukoliv vypotřebovanou fixu. Takto shromážděné fixy pak budou díky „unikátní technologii“ zpracovány do energeticky využitelného paliva.

Crayola již nyní organizuje několik jiných podobných programů podporujících recyklaci a udržitelnou energetiku. Mezi iniciativy podobné kampani ColorCycle patří například: využití solární energie při výrobě psacích potřeb, využívání recyklovaných plastů a využití dřeva z reforestované těžby na výrobu tužek, pastelek a fix.

Americké školy, které mají zájem se zapojit, se mohou registrovat na stránkách společnosti. Ihned po registraci začínají zapojené školy sbírat použité fixy. Jakmile se sběrný kontejner naplní, kordinátor sběru vytiskne štíteky pro přepravu vybraných fixek předplacenou u spolenčosti FedEx a odešle je k recyklaci na energeticky využitelné palivo.

  • Jedno balení obsahující 8 recyklovaných fixek vytvoří dostatek energie pro přípravu snídaně složené z horkého šálku kávy, smaženého vejce a dvou toastů.
  • 308 fix vytvoří 1 galon paliva, které průměrnému SUV vystačí na 15 mil jízdy
  • Když třída vybere 193 fixek, ujede autobus městské hromadné dopravy 3 míle

Obrázek: Crayola.com