Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Controllino PLC

8. 3. 2018 | Conrad Electronic Česká republika, s. r. o. | velkoobchod.conrad.cz

Profesionální automatizace s PLC hardwarem se programuje pomocí open source softwaru.

Nové technologie, jako je internet věcí, ženou automatizaci vpřed. Controllino spojuje open source software s výkonným SPS hardwarem pro použití v průmyslu a infrastruktuře budov. Obvykle „ušijí“ výrobci paket z modulu SPS a příslušného vývojového prostředí. Pomocí zdrojového kódu nebo grafického uživatelského rozhraní je možné individuálně řídit vstupy a výstupy řídicí jednotky. Každý výrobce se přitom snaží etablovat své individuální standardy, popř. podporuje programovací funkce pro rozhraní, které s sebou nese jeho vlastní hardware. Tato omezení často vedou k problémům. Například když má být propojena řídicí technika různých poskytovatelů. Problematika se následně netýká jen komplexních průmyslových aplikací, v praxi se objevuje také v oblastech, jako je automatizace domácností či budov.


Obr. 1. PLC Controllino

Controllino a Arduino™ poskytují větší prostor pro potřeby v automatizaci Inteligentní východisko z dilematu kompatibility nabízí Controllino. Rodina tří výkonných modulů PLC sází na open source programovací jazyk Arduino™. Ten poskytuje integrované vývojové prostředí (IDE). Arduino™-IDE je multiplatformní Java aplikace s editorem kódu a integrovaným kompilátorem. Řídicí programy mohou být vytvářeny přímo v C/C++. Navíc je možné časově úsporné programování pomocí knihoven. Arduino ™-IDE podporuje např. velmi rozšířenou avr-gcc-library. Díky velké komunitě se Arduino™ a jeho knihovny neustále rozvíjejí. Možné je také napojení komerčních doplňků (third-party) i čistě vizuální programování Vývojové prostředí Arduino™ podporuje všechna běžná rozhraní a funkce základních desek. Pro operační systémy Windows, Mac OS X a Linux jsou k dispozici rozsáhlé tutoriály a kompatibilní software. Data jsou do řídicí jednotky přenášena prostřednictvím USB nebo sériového rozhraní.


Obr. 2. Výrobní technika a podávací systémy

Rozsáhlé aplikační možnosti pro profesionální zavedení v průmyslu

Díky inteligentní kombinaci kvalitní řídicí jednotky a volně dostupné aplikace Arduino ™-IDE je Controllino optimálním pomocníkem v oboru automatizace. Řídicí jednotky Controllino jsou vhodné pro zavedení v automatizaci domácností a budov i pro průmyslové aplikace. Také pro oblast vzdělávání je Controllino díky široké programovatelnosti optimálním testovacím objektem. V současnosti sází mnoho škol a univerzit na snadno programovatelné logické moduly – mj. Institut Maxe Plancka a MIT. Rovněž v průmyslovém sektoru je Controllino state-of-the-art.


Obr. 3. Solární systémy


Obr. 4. Sledování výroby

PLC moduly pro maximální kompatibilitu

U řídicích jednotek Controllino jde o mimořádně výkonnou paletu produktů ze tří modulů PLC. Všechny modely se programují pomocí inovativního Arduino™-IDE. Již základní model Mini má kvalitní mikrokontrolér ATmega328 s taktovací frekvencí 16 MHz. Základní deska poskytuje rozsáhlou výbavu rozhraními: 1× RS-232, 1× SPI, 6× relé výstupů, 8× analogový/digitální vstup a 8× digitální výstup. Prostřední model Maxi využívá výkonný mikrokontrolér ATmega2560 (taktovací frekvence 16 MHz) a poskytuje rozšířenou výbavu rozhraními, zahrnující mj. ethernetové rozhraní. U špičkového modelu Mega s mikrokontrolérem ATmega2560 (taktovací frekvence 16 MHz) nezůstávají žádná přání nesplněna. Řídicí jednotka boduje ethernetovým rozhraním, bohatou výbavou rozhraními (2× RS-232, 1× RS-485, 1× I2C, 1× SPI) i 45 digitálními, popř. analogovými výstupy.

Oblasti použití Arduino™


Navštivte stánek společnosti Conrad na veletrhu AMPER 2018 – 26. mezinárodním veletrhu elektrotechniky, elektroniky, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení. Těšíme se na Vás v hale V – stánek V 2.20.


 Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2018 na straně 26. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021