Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Continental a IBM vytvořily alianci a společně učiní další krok na cestě k autonomní mobilitě

12. 9. 2013 | |

Dodavatel systémů pro automobilový průmysl Continental učinil další krok k vysoce automatizované jízdě. S pomocí serverů od IBM bude v reálném čase vyhodnocovat data z vozidel tak, aby vytvořil algoritmus pro předvídání změn jízdních podmínek a dopravní situace. IBM a Continental oznámily vznik aliance, která bude provozovat cloud, do nějž budou připojeny tisíce vozidel.

Stěžejní částí alianční dohody je využití této cloudové platformy pro mobilní doručování služeb jako je například aktualizace softwaru nebo kontroly stavu vozidel, aniž by zákazníci museli s vozidlem do servisu. Nejen, že se vozidla budou moci připojovat na internet, ona budou jeho součástí.

Vozidla budou totiž do cloudu odesílat také údaje o průběhu své jízdy. Řidiči budou v budoucnu zpět dostávat informace o tom, co nastane v provozu v příštím okamžiku. IBM dodá počítačovou infrastrukturu, která bude schopna zpracovávat tyto ohromné objemy dat a vyhodnotit je tak, aby bylo možné předpovědi dodat v reálném čase.

Obě společnosti oznámily vznik aliance v úterý 10. září 2013 na frankfurtském autosalonu. Data ze systému Anticipatory Driving pak budou Continentalem a IBM využity k vývoji další generace platformy pojmenované Electronic Horizon, která již bude splňovat kriteria pro to, čemu Continental říká vysoce automatizovaná jízda (Highly Automated Driving). Ta bude posledním milníkem před nasazením plně autonomních vozidel – to v podmínkách reálného provozu společnost plánuje do roku 2020.

Aliance dokonale ilustruje výhody spojení velkých hráčů v automobilovém a počítačovém průmyslu. Každá strana přináší do společného projektu desetiletí zkušeností. Partnerství Continentalu s IBM se očekávalo, vědělo se však také, že Continental jedná i s Googlem.

Celou zprávu naleznete ZDE